//

Неможливо заперечити християнське коріння Європи

Швидкий вхід Хорватії до Європейського Союзу і його значення для свідомості християнського коріння нашого континенту опинилися у центрі папської аудієнції для Філіпа Вучака, нового хорватського посла при Апостольській Столиці.

Бенедикт XVI висловив радість Апостольської Столиці з приводу поповнення європейської родини державами, які історично до неї належать, та підкреслив, що при інтеграції з Європейським Союзом потрібно у повній мірі вшанувати специфіку Хорватії, її релігійне життя та культуру.

 

"На жаль, напрочуд регулярно заперечується релігійне європейське коріння, - зауважив Святіший Отець, додаючи, що важається нормальним заперечувати історичну очевидність. - Вважати, що Європа не має християнського коріння це те ж саме, що вимагати, щоб людина жила без кисню та їжі".

 

Папа Римський висловив надію, що Хорватія вмітиме захищати свою ідентичність, уникаючи атак на природне право, сім’ю і моральність, які здійснюються під приводом неправильно трактованої релігійної свободи. Він пригадав релігійну традицію цієї країни, яку ще у XVI столітті  папа Леон X визнав  "оплотом християнства" та із задоволенням відзначив оголошення хорватським  парламентом святкування "Року Руджера Бошковіча", хорватського єзуїта XVIII ст., всесвітньо відомого фізика, астронома, математика, архітектора, філософа і дипломата, зауваживши, що його життя доволить можливість примирити науку і віру, служіння батьківщині та Церкві. Цей учений показує молодим людям, що вони можуть реалізувати себе в сучасному суспільстві як віруючі. Бенедикт XVI нагадав також про свою заплановану подорож до Хорватії, яка має відбутися вже через декілька тижнів (4-5 червня).

 

Новий хорватський посол, у свою чергу, такожнаголосив на християнській традиції своєї країни. 59-літній Філіп Вучак закінчив навчання у галузі філології, історії, журналістики та міжнародних відносин. До дипломатичної служби вступив у 1992 р. після відновлення незалежності Хорватії. Він був також послом в Іспанії. На  аудієнції він нагадав, що хорвати були першими слов'янами, які, - вже в VII столітті - прийняли християнство. Посол Вучак подякував Апостольській Столиці за визнання незалежності Хорватії у 1992 р. двомаа днями раніше, ніж інші держави, і за підтримку її європейських прагнень та висловив надію, що його країна "внесе до великої Європи свіжий подув християнства".

 

За матеріалами Radio Watykańskie