//

Нелегальні єпископські свячення в Китаї

14 липня в китайському місті Шантом нелегально були уділені єпископські свячення о. Джузеппе Хуанг Бінгчанг. Глава Залу Друку Святого Престолу о. Федеріко Ломбарді зазначив, що ця подія "викликала біль і стурбованість", так як є ударом по "єдності Вселенської Церкви". В хіротонії були змушені брати участь деякі католицькі єпископи, які знаходяться в єдності зі Святішим Отцем.

 

Це нелегальне рукоположення завдало нових ран Католицькій Церкві в Китаї, яка два тижні тому була  поранена подібним чином, коли 29 червня відбулася хіротонія єпископа єпархії Лешан, яка пройшла  без згоди Бенедикта ХVI. Святіший Престол нагадав тоді, що єпископ, який отримав свячення "без згоди Понтифіка, нелегально, позбавляється права керувати єпархіальної спільнотою, а" Святіший Престол не визнає його єпархіальним єпископом.

 

"Єпископські свячення без згоди Понтифіка заперечують духовну роль Римського Папи і шкодять єдності Церкви". "Збереження і розвиток Церкви може відбуватися тільки в єдності з тим, кому доручена сама Церква, і єпископська хіротонія не може відбутися без його згоди", - говориться в  повідомленні Святішого Престолу, підкреслюючи роль Папи. "Якщо існує бажання, щоб Церква в Китаї була католицькою, - стверджується в документі, - там повинні поважати церковні доктрини і дисципліну".

 

Джерело: Радіо Ватикан