//

Неділя Всепрощення

Особливе значення для приготування до Великого посту має останній день напередодні Страсної Чотиридесятниці. Вона має назву неділя Всепрощення. У цей день належиться попросити прощення за всі образи і провини у рідних і друзів. Це є давній монастирський звичай відбувати обряд взаємного всепрощення у сиропусну неділю. Цей обряд у монастирях виконувався увечері по скромній вечері. Всі монахи у присутності вірних взаємно просили один в одного прощення за свої провини обіймалися і давали один одному поцілунок миру. Також і миряни просили між собою взаємного прощення, щоб розпочати піст з чистим серцем без образ та провин.

 

Сьогодні цей добрий звичай зберігся і по Церквах та обителях УГКЦ. В останню неділю перед Великим постом по завершенні Богослужіння настоятель храму виходячи посеред церкви просить прощення  перед цілою спільнотою і мовить: «Благословіть, брати і сестри, і простіть мені, грішному, чим згрішив я в цей день та по всі дні життя мого словом, ділом, думкою і всіма почуттями моїми». На що вірні відповідають: Бог нехай простить і помилує тебе, чесний отче, і ми тобі прощаємо». Опісля вірні, після виходу з храму також вибачаються і перепрошують один одного за будь-які образи чи провини.

 

Традиційно у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа як і по храмах Львівської Архиєпархії, напередодні Великого Посту відбувся Чин Всепрощення. Розпочалася спільна молитва в Семінарії із Вечірні, яку у присутності Високопреосвященного кир Ігоря, Архиєпископа і Митрополита Львівського (який цими днями проживає у Семінарії) очолив о. Михайло Шкрібинець, префект Семінарії. Відтак розпочався Чин Всепрощення, який у присутності владики Ігоря очолив ректор Львівської Духовної Семінарії, протоєрей Миколай Фредина.

 

На завершення Митрополит звернувся до спільноти із напутнім словом на Піст, у якому побажав братії та настоятелям бути справді покірними, вміти долати гордість, а також по-справжньому, а не формально вміти прощати для осягнення, вкінці Посту, правдивої радості Воскресіння.


Прес-служба Львівської Архиєпархії УГКЦ