//

Неділя Про блудного сина в УГКЦ - день особливої пастирської турботи і молитви про в'язнів

Влітку 2010 року Синодом Української Греко-Католицької Церкви було прийнято рішення про проголошення Неділі про Блудного Сина Днем особливої уваги УГКЦ до в’язничного служіння (пастирської турботи й молитви за в’язнів, за усіх жертв злочину та за працівників Державної пенітенціарної служби України). Було прийнято рішення про проведення в єпархіях УГКЦ збірок на потреби пенітенціарного душпастирства в єпархіях, оскільки це важливе служіння потребує належної підтримки. Цей день припадає 2012 року на 12 лютого.


За статистичними даними 2012 року, Україна входить у десятку країн світу за кількістю в’язнів на 100 тисяч населення та посідає 4 місце в Європі. Станом на 1 січня 2012 року найбільше осіб засуджено за корисливі злочини проти приватної власності — грабіж, розбій, вимагання; на другому місці - «за наркотики»; на третьому — засуджені за умисне вбивство. Велике число наших співгромадян мали досвід перебування «за ґратами». Нині по той бік суспільства опинилося понад 154 тисяч людей.


Сучасна християнська місія у тюрмах проходить в атмосфері братнього співслужіння з представниками інших християнських Церков і деномінацій. Вона здійснюється на підставі соціального партнерства у співпраці з Державною пенітенціарною службою України. Визнаючи глибоку пошану до праці пенітенціаріїв, які у важких умовах виконують відповідальну суспільну місію, потрібно аби суспільство і компетентна влада приділяла більше уваги змінам у сфері кримінального судочинства та виділяла більше коштів на потреби виховання молоді.


ієрей Костянтин Пантелей,

Керівник Відділу УГКЦ
з душпастирства у пенітенціарній системі України