//

Неділя Пресвятої Родини у Римі

26 грудня, у першу неділю після Різдва, Католицька Церква відзначає свято Пресвятої Родини. Цього дня Папа Бенедикт XVI запросив на обід римських потребуючих, якими опікуються монахині Ордену Матері Терези Калькутської. Столи були накриті у залі ім. Павла VI. На зустріч з Папою прийшло близько 500 бідних, а також сестри Матері Терези. Обід був присвячений 100-річчю з дня народження великого місіонера любові XX ст. блаженної Матері Терези. Її духовні дочки працюють у Римі з 70-х років минулого століття.

Нині вони реалізують понад десяток проектів допомоги найбільш потребуючим: убогим, бездомним, психічно хворим, самотнім. Філія Ордену діє і безпосередньо в самому Ватикані. Про це у 1986 р. Під час свого візиту до Калькутти попросив Матір Терезу Папа Іван Павло II, побажавши, щоб бідні оселилися у Святому Місті. Через два роки Місіонерки Божественної Любові відкрили у Ватикані притулок. Святішого Отця вітали нинішня генеральна настоятелька Ордену сестра Према і одна з багатьох його підопічних. Поряд з Папою за столом сиділи потребуючі різних національностей. Серед них - мусульманин з Ефіопії, китаєць, швейцарець, гаїтянин та індуска, що очікує народження дитини. Бенедикт XVI у своєму короткому слові говорив про силу любові, що перетворює світ. "Блаженна Тереза Калькутська любила усіх без винятку, - сказав він, - але віддавала перевагу найбільш потребуючим і самотнім. Вона стала знаменням Божого батьківства і благості. Вона вміла бачити у кожній людині Образ Христа і любити його усім своїм єством.

Вона споглядала і приймала Його в Євхаристії, а потім зустрічала Його на міських вулицях, сама будучи живою іконою Ісуса, що зціляє людські рани благодаттю милосердної любові. Вона неодноразово свідчила, що найвищою нагородою для неї є можливість любити Ісуса і служити Йому в потребуючих. Її маленька фігурка, чиї руки складені у молитві або ж обіймають хворого, прокаженого, вмираючого або дитину, є видимим знаменням життя, переображеного Богом. Завдяки їй у мороці людського страждання засяяло світло Божественної Любові, і в його променях багато душ віднайшли мир, який здатний подарувати один тільки Бог". Святий Отець подякував Місіонерів і Місіонерок Божественної любові за їх смиренну, делікатну, приховану від людських очей присутність, що живиться Божим Серцем. Понтифік підкреслив, що їх свідчення життя, сповненого любові, вказує людству, що заблукало і марно шукає щастя, шлях до джерел істинного блаженства і радикально протистоїть логіці людського егоїзму. Папа також запевнив запрошених у гості потребуючих у своїй постійній молитві за них і благословив їх. Темі Пресвятої Родини Бенедикт XVI присвятив свій роздум перед полуденною молитвою "Angelus".

Цього року свято Пресвятої Родини припало на другий день Різдва, через що було навіть скасовано свято, що традиційно відзначалося цього дня, Св. Первомученика Стефана. "Як любили говорити Отці Церкви, - зазначив Папа, - в убогій Вифлеємській печері засяяло світло велике, світло найглибшої таємниці, що огортає Немовля і зберігається Марією та Йосифом у їхніх серцях. Проте вони дозволяли цій таємниці трохи відкритися в їх поглядах і жестах, а передусім, у їх мовчанні. Вони зберігали у своїх серцях слова ангела, з якими той звернувся до Марії, : "Те, що народиться,... наречеться Сином Божим"! Далі Святіший Отець підкреслив, що, по суті, народження кожної дитини є віддзеркаленням все тієї ж таємниці. Ця істина прекрасно відома батькам, багато хто з яких охоче свідчить про цей великий дар. "Адже усі ми колись чули, - продовжив понтифік, - як наші тати або мами говорять: "Ця дитина - справжній подарунок, вона - диво"! Люди не переживають зачаття тільки у перспективі фізіологічного акту розмноження. Вони бачать у цьому акті внутрішнє багатство, інтуїтивно розуміючи, що кожна людська істота, що приходить у наш світ, - це унікальне знамення Творця і Отця Небесного. Тому дуже важливо, щоб всяке дитя, що приходить у світ, з любов'ю приймалося у сім'ї. Матеріальні умови у даному випадку не такі вже й важливі: Ісус народився у стайні, Його першою колискою були ясла, проте любов Марії і Йосифа подарувала йому досвід ніжності, радість бути бажаним. Діти потребують любові - тієї самій любові, батьківської і материнської.

Батьківська любов надійно захищає їх у період дозрівання, допомагає знайти сенс життя. Святе Сімейство пройшло крізь безліч випробувань, таких, наприклад, як згадана у Євангелії від Матея різанина безневинних Вифлеємських немовлят, що змусила Йосифа і Марію утікати до Єгипту. Але завдяки упованню на БожеПровидіння вони все ж змогли знайти притулок і забезпечити Ісусові мирне дитинство і належне виховання". А після молитви "Angelus" Папа висловив свою солідарність з жертвами "кривавого Різдва", згадавши при цьому Філіппіни, Нігерію і Пакистан. У одній з філіппінських церков під час Різдвяної служби пролунав вибух керованої радіоміни, який зруйнував дах храму. На щастя, вдалося обійтися без загиблих, хоча декілька осіб отримали поранення різного ступеню тяжкості. А ось серія терактів у Нігерії забрала у Різдвяну ніч життя майже 40 осіб, у той час, як понад 100 осіб отримали поранення. "У цей святий час Різдва, - сказав Бенедикт XVI, - прагнення до миру, жадання миру стають тим більше актуальними. На жаль, наш світ продовжує йти шляхом насильства, оберненого, передусім, проти учнів Христа. (...)

У день свята Пресвятої Родини, якій при драматичних обставинах довелося втікати до Єгипту, рятуючись від люті Ірода, ми, передусім, пам'ятатимемо про сім'ї, що змушені покинути свої будинки через військові дії, акти насильства і нетерпимості. Тому я прошу усіх вас з'єднатися зі мною у молитві і від щирого серця попросити Господа пом'якшити людські душі і подарувати нам надію, примирення і мир".

 

Джерело: Сибірська Католицька Газета

переклад Milites Christi Imperatoris