//

Недбале ставлення до довкілля загрожує суспільству

«Природні ресурси можуть вичерпатися, а залишаться тільки злидні та спустошення" - застерігають єпископи Перу, занепокоєні недавньою постановою уряду, що загрожує довкіллю. Йдеться про затверджені минулого місяця декрети, що дозволяють робити 33 інвестиції без досліджень того, який вони матимуть уплив на довкілля. Декрети стосуються проектів у сферах енергетики, гірничодобувної промисловості і транспорту, а також будівництва в області Інабарі, на території пустелі, п'ятої за величиною гідроелектростанції в усій Південній Америці.

 

Перуанські єпископи наголошують, що врахування впливів на довкілля має основне значення при будь-яких діях в сфері енергетики чи гірничодобувної промисловості. Треба брати до уваги серйозні суспільні наслідки, які вони можуть спричинити. У заяві звертається увагу на те, що від грудня в Перу відбулося понад 200 соціальних конфліктів. Третина з них були пов'язані з управлінням водними ресурсами і водними ресурсами. Недавні урядові декрети, що не враховують екологічних вимог, тільки загострять ситуацію. "Соціальним конфліктам можна запобігти, якщо діяти своєчасно. Розвиток потребує поваги до нашої землі й нашого народу", - пишуть єпископи. Цей документ підписали президент перуанських єпископів, Архиєпископ Мігель Кабрехос, і сім апостольських вікаріїв перуанської Амазонії.

 

Нагадаємо, що два роки тому схожі постанови перуанського уряду, що стосуються видобутку нафти в басейні річки Амазонки призвели до кривавого інциденту. Тоді в сутичках поліції з тамтешніми тубільцями згинуло понад 30 осіб.

 

За матеріалами www.radiovaticana.org