//

Не замовкає відлуння теракту в Єгипті

9 січня ц.р., коли латинські католики відзначали свято Хрещення Господнього, в Римі пройшла демонстрація на захист релігійної свободи, організована як відповідь християн на теракт в коптського храму в Александрії в ніч на 1 січня.
 
У демонстрації взяли участь сотні осіб, у тому числі представники коптської діаспори в Європі. Акція у формі молитовного стояння, організована коптами, пройшла цього дня і в Катедральному соборі в Мілані. Мусульман на ці заходи не запрошували.
Папа Бенедикт XVI в своєму слові перед молитвою «Ангел Господній» висловив свою солідарність з коптськими християнами, причому спеціально привітав групу італійських парламентарів, що просувають в Раді Європи ініціативи на захист релігійної свободи.

Виступаючи на мітингу в Римі коптський єпископ Варнава Ель Соріані заявив, що «християни не можуть постійно повторювати: “ми прощаємо”. Вони також зобов'язані зажадати припинення терактів і пролиття невинної крові». На жаль, додав єпископ, хоча Різдвяні свята і пройшли спокійно, загроза терактів як і раніше зберігається.

Тим часом, Патріарх коптів-католиків, кардинал Антоній Нагіб заявив, що для заспокоєння Близького Сходу всі присутні в цьому регіоні релігії повинні навчитися спілкуватися «іншою мовою». Всім їм належить включитися в одну велику справу освіти народу. Лише за цієї умови сповідники різних релігій зможуть приймати і шанобливо відноситися один до одного. Інакше акти насильства, подібні до випадку в Александрії, не припиняться ніколи. Крім того, Патріарх відзначив, що взаємну неприязнь не вдасться здолати одними лише деклараціями, і цей процес зажадає довгого часу. «До діалогу людей належить готувати, починаючи з дитячого садка», – сказав він, одночасно підкресливши, що альтернативи діалогу просто не існує. Тому необхідно наполегливо закликати віруючих до продовження діалогу, навіть якщо, як може здатися, цей діалог поки не приносить очікуваних результатів.

Світові ЗМІ відзначають, що в Різдвяний Святвечір, в ніч з 6 на 7 січня, в Єгипті були здійснені безпрецедентні заходи безпеки. Біля християнських церков чергувало 70 тисяч поліцейських, тут були ліквідовані всі автопарковки, а замість них з'явилися огорожі і контрольно-перепускні пункти з металошукачами. Вільне спілкування біля храмів після літургії було заборонене, оскільки натовпи християн могли стати ідеальною мішенню для терористів. В той же час, немало мусульман прийшло на богослужіння Святвечора, щоб завірити християн в своїй солідарності, не дивлячись на всі погрози ісламських фундаменталістів. Зі свого боку, християни-копти брали участь в Різдвяних службах дуже активно, не злякавшись попереджень екстремістів, які навіть опублікували на своїх сайтах список церков, які вони мають намір найближчим часом атакувати.

Відмітимо, що вирази солідарності Папи Бенедикта XVI з постраждалими християнами-коптами і його слова в захист релігійної свободи, що прозвучали в проповідях на торжество Марії Богоматері 1 січня і на торжество Богоявління 6 січня, були сприйняті в офіційних колах Єгипту з незадоволенням: тут порахували це «втручанням у внутрішні справи» країни. Проте слід визнати, що уряд Єгипту доклав в ці дні немало зусиль для подолання кризи, що вибухнула після Александрійського вибуху. У єгипетських ЗМІ все ще продовжується кампанія в захист національної єдності перед лицем терористичної загрози. Різдвяну літургію в коптському Кафедральному соборі відвідали два сини президента Єгипту Хосні Мубарака і члени уряду. Різдвяне богослужіння, очолюване коптським Патріархом Шенудою III, транслювалося по державному телебаченню. Великий імам головної єгипетської мечеті Аль-Азар Ахмед Ель Таййеб побував у Патріарха Шенуди з візитом солідарності і привітав його з Різдвом.
 

До речі, 7 січня, в сам день Різдва за Юліанським календарем, прозвучав і голос одного з авторитетних мусульманських священнослужителів Саудівської Аравії. Шейх Салех аль-Фавзан назвав доконані теракти «зрадницькими і диявольськими» і охарактеризував тероризм під прапором джихаду як «саботаж, що є нічим не виправдовуваним злочином».

Джерело:  Сибирская католическая газета