//

Не позбавляйте своїх народів надії! Заклик Папи Бенедикта XVI до політиків та релігійних провідників Беніну, Африки та світу

«Коли говорю, що Африка є континентом надії, то не займаюся легкою риторикою, але дуже просто висловлюю особисте переконання, яке є також переконанням Церкви», – сказав Бенедикт XVI, промовляючи до представників світу політики, дипломатичного корпусу та інших релігій, зібраних у суботу, 19 листопада 2011 р. в президентському палаці в Котону (Бенін). Він зауважив, що дуже часто ми зупиняємося на пересудах та картинах, які представляють Африку в негативному світлі, підкреслюючи невдачі, набираючи моралізаторського тону. Святіший Отець пропонує подивитися на життя континенту у світлі Енцикліки “Spe Salvi”.

 

Папа звернув увагу на дві дійсності – суспільно-політичне життя та міжрелігійний діалог – які, за його словами, в наш час найбільше викликають труднощі на шляху зростання в надії. Ми є свідками численних конфліктів, породжених «засліпленням людини, її прагненням влади та політично-економічними інтересами, які виключають гідність людини й природи». Людська особа, натомість, прагне до свободи, бажає гідного життя, пошани, домагається прозорого урядування, яке не плутає приватні інтереси з громадськими, й, передовсім, прагне миру і справедливості. «У цей час, – сказав Бенедикт XVI, – ми є свідками надто численних скандалів та несправедливостей, надмірної корупції та жадібності, надмірної зневаги та брехні, багатьох проявів насильства, що приносять убогість та смерть». І це стосується не лише Африки, але й усього світу. Народ, однак, бажає розуміти політичні й економічні рішення, які приймаються його іменем. «Знаємо, – додав Папа, – що жоден політичний режим не є ідеальним, що жодне економічне рішення не є нейтральним. Але вони повинні служити спільному добру. Тому ми стоїмо перед законною вимогою, що стосується всіх країн, до більшої гідності, й, понад усе, більшої людяності».

 

У цьому контексті Римський Архиєрей звертається із закликом до відповідальних за політику й економіку: «Не позбавляйте своїх народів надії! Не відбирайте їх майбутнього, калічачи їхню теперішність! Поєднуйте етичний підхід з відважністю у вашій відповідальності, а якщо ви віруючі, моліть Бога, щоб дав вам мудрість. Ця мудрість допоможе вам зрозуміти, що оскільки ви є будівничими майбутнього своїх народів, то мусите стати служителями надії. Нелегко бути служителями, залишаючись чесними, посеред течій поглядів й могутніх інтересів. Влада, якою б не була, легко засліплює, передовсім тоді, коли в гру вступають приватні, родинні, етнічні чи релігійні інтереси. Лише Бог очищає серця та наміри».

 

Бенедикт XVI чітко наголошує, що Церква не пропонує практичних розв’язок та не накидає політичних рішень, але заохочує розширювати горизонти. Вона підтримує державу у виконанні її завдань, навчаючи, молячись, вказуючи, де шукати Бога і якою насправді є людина. «Відчай є індивідуалістичним. Надія є спільністю», – наголосив Папа.

 

Говорячи про міжрелігійний діалог, Святіший Отець пригадав нещодавні конфлікти, які спричиняли «смерть в ім’я Того, хто є Життям», наголошуючи, що оскільки Бог є Істиною, жодна релігія, жодна культура не може оправдувати нетерпимості та насильства. Глава Католицької Церкви зауважив, що міжрелігійний діалог має різні форми. Співпраця в культурній та суспільній сфері сприяє кращому взаєморозумінню. «Діалогувати – це додатковий спосіб любити Бога та ближнього, не відмовляючись від того, ким хтось є», – сказав Бенедикт XVI, закликаючи присутніх провідників різних релігій поширювати, особливо серед молоді, «педагогіку діалогу, щоб вони зрозуміли, що сумління кожного є святилищем, яке слід шанувати». «Справжня віра незмінно веде до любові. Саме в цьому дусі заохочую вас всіх до надії», – наголосив Папа.

 

Потім Бенедикт XVI здійснив візит ввічливості до Глави держави, який пройшов у президентському палаці. Президент Яї Боні подарував Вселенському Архиєреєві золотий нагрудний хрест з написом: «Бенін 2011 – мир, справедливість, примирення».

 

Джерело: Радіо Ватикан