//

Не бійтесь використати свої таланти та дарування для Божого Царства. Зустріч Бенедикта XVI з німецькою молоддю

В рамках Апостольского візиту до Німеччини, в суботу, 24 вересня 2011 р., в Фрайбурґському виставковому центрі Папа Бенедикт XVI зустрівся з німецькою молоддю.

 

«Дорогі юні друзі! Протягом усього дня я з радістю думав про цей вечір, коли зможу бути тут з вами та єднатися з вами у молитві», – розпочав своє слово до молоді Бенедикт XVI, згадуючи також досвід Всесвітнього Дня Молоді в Мадриді та висловивши сподівання, що ця зустріч дозволить ще раз його пережити.

 

Як основу для призадуми Папа запропонував обряд запалення світла під час пасхального чування, коли від пасхальної свічки світло передається всім присутнім на богослуженні, освітлюючи храм. «Через цей чудесний літургічний жест, який ми повторили під час цього чування, через знаки, промовистіші за слова, нам відкривається таїнство нашої християнської віри. Христос, Який говорить про Себе: “Я – світло світу”, запалює наше життя, щоб воно насправді було тим, що ми щойно почули в Євангелії: “Ви – світло для світу”. Не наші зусилля чи технологічний прогрес нашого часу приносять світло у цей світ», – сказав Бенедикт XVI, пояснюючи, що постійним є досвід того, що наші старання є обмеженими, страждання невинних та навіть смерть кожної людини породжує непроникну темряву.

 

Але навіть якщо довкола нас темрява, – вів далі Святіший Отець, – ми, однак, бачимо світло, маленьке полум’я, що є сильнішим від темряви, яка видається нездоланною. Це – воскреслий Христос, Який сіяє у цьому світі. Він переміг смерть. «Очі того, хто вірить у Христа, навіть серед найтемнішої ночі можуть розрізнити світло та бачать проблиски нового дня», – сказав Бенедикт XVI, наголошуючи також і на тому, що світло не залишається самим, запалюючи довкола інші світла. Ми не самі, і в найважливіших справах, серед яких – і у вірі та у свідченні, ми потребуємо інших, а інші потребують нас.

 

Далі Папа звернув увагу на те, що про Себе і про нас Ісус говорить те ж саме: «бути світлом». У житті ми досвідчуємо щоразу нових невдач. Не зважаючи на поступ, світ, як зауважуємо, не стає кращим. І далі існують війни, насильство, бідність, голод... Зло також існує у кожному нашому серці, схильному до егоїзму, заздрості, злоби. Також історія не раз засвідчила, що шкода для Церкви походить не від ворогів, але від літеплих християн. Однак, Христос говорить: «Ви – світло для світу». Чи ж не дивно, що Він не каже: «Наверніться і будьте світлом», а каже: «Ви є світло світу»?. Святіший Отець, повторюючи за святим Павлом, який називає учнів святими, пояснив, що кожен охрищений, ще перед тим, як чинити добрі діла, освячений Богом. «У Хрищенні Господь, так би мовити, запалює світло в нашому житті», – сказав Бенедикт XVI, пояснюючи, що той, хто його зберігає, є святим.

 

У цьому контексті Папа зауважив, що бути святим не означає бути відірваним від дійсності, чинити якісь надзвичайні неповторні аскетичні подвиги. «Не існує жодного іншого святого, крім Пречистої Діви Марії, який би не зазнав гріха, який би ніколи не впав», – сказав він, зазначаючи, що Христа не цікавить, скільки разів ми упадемо, але – скільки разів з Його допомогою підведемося.

 

«Свічка світить, якщо дасть полум’ю себе спожити і була би непотрібною, якби віск не підтримував вогонь», – сказав Бенедикт XVI, закликаючи молодь дозволити, щоб Христос палав у них, навіть якщо це вимагає зречень. «Не бійтесь, – сказав він, – використати свої таланти та дарування для Божого Царства та дарувати себе, як віск свічки, щоб через вас Господь просвітив темряву... Я вірю, що ви та багато інших юнаків і дівчат тут, в Німеччині, будете смолоскипами надії, які не залишаться в укритті».

 

Джерело: Радіо Ватикан