//

Навчитись жити з більшою простотою і поміркованістю, щоденно довіряючи Богові та Його любові

Ніхто не може служити двом панам – Богові й багатству. Цими словами можна підсумувати повчання Святішого Отця перед молитвою «Ангел Господній» у неділю 27 лютого. Як і щонеділі опівдні на площі святого Петра у Ватикані збираються десятки тисяч римлян і прочан, щоб послухати слів Папи, проказати разом з ним молитву «Ангел Господній» та прийняти його благословення.

 

Коментуючи літургічні читання згідно римо-католицького календаря, а це була Книга пророка Ісаї та уривок із шостого розділу Євангелії від святого Матея, Вселенський Архиєрей наголосив на тому, що треба навчитись жити з більшою простотою і поміркованістю, щоденно довіряючи Богові та Його любові. В євангельському уривку читаємо, що Ісус закликав Своїх учнів не турбуватись тим, про що побиваються погани, тобто, не ставити запитання: «Що будемо їсти, що пити й у що зодягнемося», а довірити Божому Провидінню свої потреби, труднощі, тривоги, адже Отець небесний знає, що нам потрібно.

 

Папа звернув увагу на те, що ці Ісусові слова можуть здаватись нереальними, утопічними, беручи до уваги бідність, в якій живе так багато осіб, близьких і далеких. «Але, в дійсності, Господь прагне нам ясно вказати, що не можемо служити двом панам – Богові й багатству. – сказав Бенедикт ХVІ. – Хто вірить у Бога, Отця, повного любові до Своїх дітей, ставить на перший план шукання Його Царства та Його волі. Віра в Боже Провидіння, насправді, не звільняє від важкої боротьби за гідне життя, але визволяє від тривоги за земні речі і від страху перед завтрашнім днем».

 

Святіший Отець зазначив, що хоч довіра в Боже Провидіння є важливою для всіх вірних, її практикування залежить від покликання. Папа навів приклад ченця-францішканина, який зможе йти за навчанням Ісуса Христу у спосіб набагато радикальніший, в той час, як батько сім’ї мусить взяти до уваги власні обов’язки щодо дружини та дітей. Однак, усі християни повинні відзначатись повним довір’ям до небесного Отця, прикладом чого був сам Ісус Христос, який вказав нам, що означає жити, твердо ступаючи по землі ногами, з увагою до конкретних ситуацій наших ближніх, а разом з тим із серцем, зверненим до Неба, зануреним у Боже милосердя

 

Джерело: Радіо Ватикан