//

Навчання Папи Бенедикта XVI про міжрелігійний діалог

Як приготування до паломництва Папи Бенедикта XVI до Асижу, яке відбудеться 27 жовтня, на яке запрошені представники різних релігій та світу культури, у Ватиканському видавництві побачила світ книжка «Думки про міжрелігійний діалог». Це – збірка різних текстів Святішого Отця, яку опрацював Лучіо Коко, дослідник християнської літератури, в доробку якого є ціла серія «Думки про...», що представляє вчення Папи щодо різних тематик.

 

«Думки про міжрелігійний діалог» – це збірка шістдесяти уривків з повчань Бенедикта XVI, який, зокрема, в одній із промов, виголошеній 21 жовтня 2007 року, так пояснював значення міжрелігійної зустрічі, проведеної 1986 року в Ассізі його попередником, блаженним Іваном Павлом ІІ: «Шануючи відмінності різних релігій, всі ми покликані працювати над збереженням миру та докладати зусилля для сприяння примиренню між народами».

 

«Саме це є справжнім “духом Асижу”, який протиставляється будь-якій формі насильства та зловживання релігією як оправдання насильства», – навчає Бенедикт XVI, неодноразово пригадуючи, що «у світі, зраненому конфліктами, в якому іноді насильство оправдовується іменем Бога, важливо ще раз наголосити на тому, що релігії ніколи не повинні ставати носіями ненависті, ніколи, призиваючи ім’я Бога, не можна дійти до виправдання зла та насильства». Навпаки, – вважає Святіший Отець, – релігії «можуть і повинні надати цінні ресурси для будування мирного людства, тому що говорячи про мир, промовляють до людського серця».

 

Джерело: Радіо Ватикан