//

Нацкомісія з питань моралі потурає й підіграє секті Догнала

Національна комісія з питань захисту суспільної моралі готується до окремого засідання, де аналізуватимуть звернення осіб, які вбачають загрозу у диснеївських мультиках і які видали брошуру «Мультфільми. Загроза для наших дітей». Однак сама брошура видана нелегальною в Україні сектою Догнала, про що ніде не згадує держорган.
 

Як вказано на сайті Нацкомісії: «Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі В. Костицький прийняв рішення про підготовку окремого засідання Національної комісії. Підставою для скликання окремого засідання послужило повідомлення, що останнім часом розповсюджується через мережу Інтернет, в якому йдеться про дослідження популярних серед дітей мультфільмів «Губка Боб», «Лунтік», «Маша і Ведмідь», «Телепузики», «Покемони», «Сімпсони» та багато інших, що, на думку осіб, які його підготували, несуть реальну загрозу нашим дітям. З брошурою, яка містить результати дослідження, можна ознайомитися, зокрема, за посиланням. Її автори закликають громадськість звертатися до Президента України, депутатів Верховної Ради України, Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення з метою заборони спеціальних мультиплікаційних проектів в Україні».

 

У змісті самої брошури зазначено: «Гомосексуаліст «Губка Боб», «Сімпсони – оголений садизм», «Гей дні в Діснейленді» тощо.

 

Однак, викликає подив, чому Нацкомісія не перевірила самих заявників та авторів цієї брошури, на вимогу яких проводить засідання. Адже, проаналізувавши сайт без жодних вихідних даних, на який посилається цей держорган, а також брошуру, на яку і опирається Нацкомісія, не викликає ніякого сумніву, що за цим криється, так звана, «секта догналітів». Сама брошура підписана «Візантійським патріархатом», яким проголосили себе псевдосвященнослужителі, які нелегально діють на території України.

 

Отож, на кошти платників податків Нацкомісія заохочує шкідливу діяльність, яку пропагують зомбовані люди, психічний стан здоров’я яких теж можна поставити під сумнів, проаналізувавши їх численні публікації, які поширюються Інтернетом і нав’язуються суспільству (нав’язливе, хворобливе прагнення в усьому бачити сексуальний підтекст, збочення – це може бути симптомами власне збочення, психічного нездоров’я самих обвинувачів, ці обвинувачі становлять загрозу для нестійкої дитячої, юнацької психіки, оскільки мусолять питання, що належать до сфери сексопатології, відтак змушуючи людей зациклюватися на цьому). Держорган йде на поводі у цих людей, дестабілізуючи таким чином й так нестабільну ситуацію в релігійному просторі України.

 

Як пише Вікіпедія, Українська правовірна греко-католицька церква (УПГКЦ) – незареєстрована, офіційно не визнана релігійна організація в Україні. Ця релігійна організація відома як «підгорецькі отці» [або «група Догнала», «догналівці», «секта Догнала» (за ім’ям засновника – Антонін Ілля Догнал).

 

Главою самопроголошеної УПГКЦ обрано Михайла Осідача. Членами постійного синоду є Антонін Ілля Догнал, Ричард Методій Шпіржик (Чехія), Роберт Самуїл Обергаусер (Словаччина) і Василь Маркіян Гітюк (Україна). Вони звинуватили керівництво Української Греко-Католицької Церкви в єресях і проголосили про створення «правовірної» церковної структури. Названі особи у 2008 році проголосили, що вони були таємно висвячені на єпископів, однак станом на вересень 2011 року не надали жодних доказів про реальність таких свячень. З квітня 2011 року УПГКЦ вважає себе частиною самопроголошеного Візантійського Католицького Патріархату.

 

Адепти секти під керівництвом Іллі Догнала неодноразово порушували громадський порядок, підбурювали до міжрелігійної ворожнечі, кілька разів намагалися силою захопити культові споруди без жодного на це права. Кульмінацією їхньої діяльності стало побиття Догналом жінки з нанесенням їй тілесних пошкоджень під час спроб незаконно заволодіти каплицею у Львові.

 


Керівник інформаційного проекту «Католицький Оглядач» отець Орест Вільчинський наголосив, що секта Догнала відрізняється фанатизмом та зомбованістю. Група Догнала не має нічого спільного з Католицькою церквою. Більше того, виникає ряд запитань щодо приналежності цієї групи взагалі до християнства.

 

Оскільки, пояснює отець Орест, є певні аспекти в їхній науці, які не узгоджуються ані з католицькою доктриною, ані з православною доктриною чи протестантською. «Ця група показує більшість ознак тоталітарної секти. Перш за все, своїм вірним вони звужують інформаційне поле, забороняючи дивитися телебачення, читати пресу, користуватися Інтернетом, виключно можна користуватися їхніми ресурсами і брошурками. Це призводить до конфліктів у сім’ях, родинах. Іншим аспектом цієї секти є використання практик зомбування, практик, близьких до гіпнозу, прямого впливу на підсвідомість», – наголошує отець Орест Вільчинський.

 

За його словами, Церква старається не боротися проти цього, а наголосити суспільству про небезпеку цієї секти, як утворення в цілому, а в особливий спосіб для людей, які підпали під вплив цієї групи.

 

Зі свого боку єпископ-помічник Львівської архієпархії УГКЦ владика Венедикт (Алексійчук) наголошує, що, власне, однією з ознак будь-якої секти є її виключність. «Кожна секта каже, що вони посідають правду. Це одна з ознак, яка показує їхню сектантство…Нам є дуже боляче і прикро, тому ми молимося за тих людей, які туди обманом потрапили. Наше завдання, як Церкви, свідчити про правду», – розповідає владика Венедикт

 

А за підрахунками Архієпископа і Митрополита Львівського Ігоря (Возьняка), секта Догнала налічує близько 1000 осіб, але на різні зібрання спеціально підвозять людей, щоб продемонструвати свою масовість.

 

Нагадаємо також, що УГКЦ неодноразово видавала перестороги щодо діяльності цієї секти, яка, діючи підступом і обманом, вдягаючись у священичу та монашу одіж, силкується звести вірних УГКЦ на хибну дорогу, наражаючи в той спосіб самих себе і зведені ними душі на небезпеку вічної погибелі.

 

Окрім того, Ватикан офіційно викрив секту Догнала.29 березня у Ватикані Конгрегація у справах віровчення оприлюднила заяву «Про канонічний статус «самозваних підгорецьких греко-католицьких єпископів». Йдеться про о. Ілля Догнала, о. Маркіяна Гітюка, о. Методія Шпіржіка і о. Роберта Обергаузера, які заснували так звану секту Догнала.

 

Джерело: ЗІК


Додаткові матеріали про секту Догнала