//

Настоятеля одного з найбільших афонських монастирів арештували за фінансові махінації

Ігумена Ватопедського монастиря, однієї з найбільших афонських обителей, заарештували 27 грудня та доставили до Апеляційного суду в столиці Греції. 

 

Ігумена Єфрема звинувачують в незаконних махінаціях з нерухомістю в Греції, а також раніше на адресу ігумена звучали звинувачення у відмиванні коштів у співпраці з державними чиновниками Греції.

 

Так слідство, яке розпочалось ще у 2008 році, встановило, що монастир використовував для комерційних цілей офшорну компанію на Кіпрі, активи, якої складають кілька десятків мільйонів євро. Було проведено також розслідування щодо угод між монастирем і державою, в результаті яких Греції нанесено велику матеріальну шкоду. Два міністри, які брали участь в оборудках, кілька років тому залишили свої посади, пише «Независимая газета».

 

Головною причиною арешту 27 грудня стала угода між монастирем і державою про 800 гектарів землі поблизу Уранополіса , яка є перспективною для туристичного бізнесу, в результаті якої державний бюджет Греції втратив за найменшими підрахунками 100 мільйонів доларів. Повідомляє The London Daily News

 

Міністерство Закордонних справ Росії вже висловило своє занепокоєння арештом ігумена Єфрема. У зверненні, зокрема, йдеться про те, що взяття під варту до завершення судової справи суперечить рекомендаціям Європейського суду щодо прав людини. Водночас представник правлячої партії «Единая Россия», Юрій Шувалов, заступник секретаря президіуму партії, сказав: «Спроби арешту Ватопедського настоятеля Єфрема не можна вважати простою випадковістю. Вони почалися відразу після того, як завдяки його особистій участі в багатьох російських містах відбулось паломництво до поясу Пресвятої Богородиці, в яких взяло участь більше мільйона осіб. У цей же час отець Єфрем заявив, що майбутнє вселенського православ'я – цеРосія, яка відроджується, яку він побачив в багатогодинних чергах до пояса Богородиці».

 

Партійний функціонер також заявив: «Сьогодні використовуються найрізноманітніші приводи, щоб нанести точкові удари по нашій країні, по наших духовних основах, по православ'ю».

 

Джерело РІСУ