//

Наприкінці сесії ВР розгляне законопроекти щодо діяльності релігійних організацій

КИЇВ – В останні тижні десятої сесії Верховна Рада розгляне низку законопроектів, які стосуються діяльності релігійних організацій та захисту суспільної моралі, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

19 червня 2012 року парламентарі включили до порядку денного законопроект № 10472 та урядовий проект № 10472-1, що стосуються порядку реєстрації баз персональних даних.

 

Зокрема, останній проект передбачає, що “володілець персональних даних звільняється від обов’язку реєстрації баз персональних даних: ведення яких пов’язано із забезпеченням та реалізацією трудових відносин; членів громадських, релігійних організацій, професійних спілок, а також політичних партій”.

 

У четвер, 21 червня, за ініціативи Комітету з питань свободи слова та інформації Верховна Рада зняла з розгляду ухвалений у першому читанні законопроект № 7132 щодо нової редакції Закону України «Про захист суспільної моралі». Цим проектом представники різних парламентських фракцій пропонували вдосконалити механізм захисту інформаційного простору України від продукції, що негативно впливає на суспільну мораль.

 

При цьому за підтримки згаданого Комітету до порядку денного сесії включено урядовий законопроект № 10447 про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, який окрім цього передбачає запровадження платних експертиз. Нагадаємо, проти ліквідації Комісії виступили лідери християнських церков та Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій.


   
На наступному пленарному тижні, 3-6 липня, Верховна Рада планує повторно розглянути у другому читанні резонансний законопроект № 2450 про порядок організації і проведення мирних заходів. До попередньої редакції проекту Інститут релігійної свободи та ВРЦіРО висловили кілька зауважень. Паралельно з цим парламент вніс до порядку денного сесії законопроект № 10569 депутата Юрія Мірошниченка (Партія регіонів), що передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів у разі ухвалення проекту № 2450.

 

Під час поточної сесії парламент також запланував розглянути законопроект № 9087 депутата Ольги Боднар (БЮТ-Батьківщина) щодо мораторію на приватизацію майна культового призначення. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій неодноразово наголошувала на необхідності таких законодавчих змін задля виконання Україною своїх зобов’язань перед Радою Європи.

Варто також відзначити, що наразі у Комітеті з питань культури і духовності до другого читання готується законопроект № 10221, розроблений Мінюстом та внесений депутатом Юрієм Мірошниченком. Проект передбачає внесення суттєвих змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Водночас, Міністерство юстиції та автор законопроекту погодились із пропозицією ВРЦіРО відмовитись від внесення будь-яких змін до цього Закону, враховуючі неузгодження їх з представниками конфесій.