//

Найважливіший момент в житті Папи Бенедикта XVI

У своїй автобіографії, опублікованій у 1997 році під назвою «Aus meinem Leben. Erinnerungen 1927-1977» (З мого життя. Мемуари 1927-1977), Йозеф Ратцінгер дуже просто описує висвячення його на священика. Великий німецький кардинал Міхаель фон Фаульхабер (1869-1952), визначний бібліст та патрологіст, Архиєпископ Мюнхена і Фрайзинга з 1917 року, котрий в часі важких років Третього Рейху став одним із найвідважніших критиків режиму Гітлера, в червні 1951 року поклав руки на голову 24-річного диякона Йозефа, його старшого брата Георга та ще 42-ох молодих хлопців.


«Нас було більше сорока кандидатів, котрі на цей урочистий заклик в той сяючий літній день, котрий я згадую як найвищу точку у моєму житті, відповіли “Adsum” – Ось я. Не слід вважати це забобонами, але в той момент, коли старий архиєпископ поклав свої руки на мою голову, маленька пташка – ймовірно, жайворонок – злетіла з вівтаря катедри і заспівала маленьку радісну пісеньку. І в цьому я не міг не побачити запевнення згори, ніби почув слова: «Все добре, ти на правильному шляху.»

Після того послідувало чотири літніх тижні, які були ніби нескінченним святом. В день нашої першої Служби Божої наша парафіяльна церква святого Освальда сіяла у своїй красі, і радість, що відчутно наповняла це місце, приводила всіх до «активної участі» у цій події, але це не включало якоїсь зовнішньої зайнятості. Нас запросили принести перше благословення в домівки людей, і усюди нас приймали, навіть незнайомці, з теплотою і прихильністю, яку я собі не міг уявити.

Таким чином я усвідомив, наскільки щиро люди чекають на священика, як вони прагнуть благословення, яке випливає із таїнств. Справа не полягала в моїй особі чи особі мого брата. Що ж могли ми, двоє молодих чоловіків, самі по собі представити усім цим людям, яких тоді зустрічали? В нас вони бачили осіб, котрих торкнулася місія Христа і кому була дана влада приносити Його близькість до людей. Саме тому, що справа не полягала саме в нас, нам вдавалось швидко розвинути дружні людські стосунки.»


Будучи священиком впродовж 60-ти років, Йозеф Ратцінгер щоденно, покірно і відкрито проводить працю для того, щоб зробити єдиного Господа світу і історії присутнім серед чоловіків і жінок нашого часу. З цієї нагоди «Osservatore Romano» висловлює найщиріші вітання Бенедикту XVI, будучи переконаними, що вони відбиваються луною не лише серед усіх членів Католицької Церкви, але і серед багатьох інших людей світу. І повторюємо для нього слова древньої молитви за Папу, просячи про Христовий захист і радість: Dominus conservet eum, vivificet eum, beatum faciat eum in terra et non tradat eum in animam inimicorum eius.


За матеріалами www.news.va