//

Найстаршому католицькому єпископу виповнилося 106 років

Преосвященнішому Ентоні Нґуєн Ван Тьєну, вислуженому Ординарієві в’єтнамської дієцезії Віньлонґ 13 березня 2012 року виповнилося 106 років. На даний час він є найстаршим католицьким єпископом на світі. Протягом довшого часу він проживає в домі для вислужених священиків в місті Ніцці на півдні Франції.

 

Майбутній єпископ народився 13 березня 1906 року в місцевості Канкон в дієцезії Кантхо у Південному В’єтнамі. Священичі свячення отримав 20 лютого 1932 року, після чого служив у своїй рідній дієцезії, а 24 листопада 1960 року блаженний Папа Іван ХХІІІ призначив його Єпископом дієцезії Віньлонґ. Єпископське рукоположення йому уділив попередник архиєпископ П’єр Мартін Нго Дінь Тук, старший брат тогочасного Президента Південного В’єтнаму Жана-Баттіста Нго Дінь З’єма.

 

Новий єпископ виконував своє служіння недовго. Після військового перевороту в країні, маючи лише 62 роки, він був змушений зректися з свого уряду, оскільки вважався пов’язаним з попередньою владою. Папа Павло VI, прийнявши це зречення, іменував його титулярним єпископом Спелло. Згодом він виїхав до Європи і протягом довшого часу проживає в Ніцці.

 

В січні минулого року Преосвященний Ентоні Нґуєн Ван Тьєн відзначив золотий ювілей єпископських свячень, а минулого літа – рідкісний ювілей вісімдесятиліття священичого служіння.

 

Джерело: Радіо Ватикан