//

Найстарша і найбільша в Німеччині церковна бібліотека оцифрує близько 300 тисяч книг свого фонду

Найстарша і найбільша в Німеччині церковна бібліотека, розташована на Соборній горі в баварському місті Фрайзінг, оцифрує близько 300 тисяч книг свого фонду, які тепер будуть доступні в Інтернеті, повідомляє сайт католицького архиєпископства Фрайзінга і Мюнхена.


Каталог всіх книг цієї унікальної бібліотеки також можна буде знайти в Інтернеті.


В даний час в церковній бібліотеці у Фрайзінгу нараховується близько 322 тисяч книг, у тому числі 345 рідкісних рукописів, 3215 музичних рукописів і 224 інкунабули. Тут є книги на різних мовах: латині, французькій, іспанській, англійській, грецькій, церковнослов’янській і російській.


Історія створення бібліотеки сходить до другої половини VIII століття, а її засновником вважають правлячого тоді єпископа Арбео – автора  широко відомого на Заході «Кодексу Аброганс» («Codex Abrogans»), якого деякі експерти вважають «однією з перших німецьких книг», а єпископа Арбео, завдяки ній – «першим письменником німецького походження».


На полицях церковної бібліотеки знаходився створений в V столітті у Франції рукопис на латинській мові «Pentanteuch-Codex». Тут же зберігався і інший відомий манускрипт початку VII століття – «Codex Valerianus» з Північної Італії.


У стародавні часи на Соборній горі знаходився і монастирський скрипторіум, де фрайзінгські ченці переписували священні книги. У другій половині VIII століття у Фрайзінгу були створені написані на пергаменті «Послання апостола Павла» («Paulusbriefe»). Через сто років, в 860 році, – рукописне Євангеліє («Evangeliar»). Найбільш продуктивно роботи в скрипторії проводились в час правління єпископа Хітто (811/812 – 836) і його наступника Ерханберта (836–854). Виготовлення рукописних книг досягло тут свого розквіту в XI столітті.


У 1803 році на Соборній горі виявили стародавній письмовий пам'ятник словенської мови – так звані «Брижинські (Фрейзінгенські) уривки» (словенська. – «Brizinski spomeniki»). Вони були написані латиницею (т.з. каролінгським мінускулом) між 972 і 1093 роками в долині річки Мелль в Карінтії. Він є одним з найдавніших слов'янських рукописів, що збереглися, взагалі.

 

Всі ці манускрипти в числі інших найбільш цінних рукописів (близько 600 екземплярів), що століттями зберігалися на Соборній горі, на початку XIX століття, в період секуляризації в Баварії, відправили до Мюнхена, де вони стали частиною унікальної колекції Баварської державної бібліотеки.

 

Джерело: www.sedmitza.ru