//

На зустрічі з Президентом глави конфесій закликали ветувати зміни до Закону про свободу совісті

Глави церков і релігійних організацій закликали Президента України ветувати зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», передбачені ухваленим законопроектом № 10221.

 

Відповідний лист був переданий особисто Віктору Януковичу під час його зустрічі з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), що відбулась 17 жовтня 2012 року у приміщенні Адміністрації Президента України, повідомляє Інститут релігійної свободи.


   
Дане звернення до Президента України підписали усі глави конфесій, присутні на зустрічі. Окремо це питання порушили у своїх виступах Предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет та Глава УГКЦ верховний архієпископ Святослав.

 

“Вважаємо розробку Міністерством юстиції та ухвалення Верховною Радою законопроекту № 10221 кроками до дестабілізації релігійної ситуації у суспільстві, погіршення рівня свободи віросповідання в Україні, створення суттєвих перешкод для духовного та соціального служіння церков і релігійних організацій”, – наголосили глави конфесій у своєму зверненні.

 

За їх словами, необхідність застосування вето до законопроекту № 10221 обумовлена повним ігноруванням позиції релігійної спільноти та домовленостей, досягнутих ВРЦіРО з автором проекту – Постійним Представником Президента України у парламенті Юрієм Мірошниченком та його розробником – Міністерством юстиції України.

 

Глави конфесій нагадали Президенту про обіцянку, дану 21 квітня 2011 року під час першої зустрічі з членами ВРЦіРО, що до законодавства про свободу совісті не будуть вноситись зміни у разі відсутності їх консенсусної підтримки з боку конфесій. У даному ж випадку закон було ухвалено без обговорення та без врахування жодних правок, запропонованих до другого читання.

 

На переконання глав церков і релігійних організацій, застосувавши право вето до законопроекту №10221, Глава держави стане на захист фундаментального права людини на свободу віросповідання та підтвердить раніше проголошені обіцянки.

 

Нагадаємо, що ухвалений закон значно ускладнює порядок набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи у зв’язку із запровадженням двох не узгоджених між собою реєстраційних процедур – реєстрацію статутних документів та державну реєстрацію (внесення до Єдиного реєстру юридичних осіб).


   
Законопроект №10221, подібно до часів радянського тоталітарного минулого, надає право здійснювати контроль за дотриманням законодавства про свободу совісті та віросповідання органам прокуратури, Мінкультури та іншим міністерствам, місцевим адміністраціям та органам місцевого самоврядування.

Джерело: Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua