//

На запитання з «Могилянки» Блаженніший Любомир продовжить відповідати через сайт УГКЦ

«Свідомо, послідовно, із внутрішнім запалом і вдячністю до Бога використовувати ті таланти, які Господь Бог нам дав». Таку настанову на завершення свого виступу в Національному університеті «Києво-Могилянська Академія» дав учасникам Круглого столу «Церква та Університет як місце для свободи молодої людини» духовний провідник греко-католиків Блаженніший Любомир.

 

Виступаючи у велелюдній Конгрегаційній залі найдавнішого навчального закладу України, Його Блаженство говорив про свободу і покликання: «Кожен з нас одержав дар життя, але також з цим даром ми одержали таланти, – зауважив Блаженніший Любомир. – Бог, якщо ми гідно сповняємо наші таланти, забезпечує нашу свободу», – сказав високий гість Києво-Могилянської Академії.

 

Своє слово Блаженніший Любомир розпочав із перших сторінок Біблії, де записана історія Адама і Єви. Блаженніший зазначив, що це не є біографія перших людей, які ходили по Землі. «Це є історія кожної людини, яка живе і буде жити. Що хотіли автори, які під натхненням Святого Духа списували ці Священні книги, сказати? Хотіли сказати, що кожен з нас походить із руки Божої, що дар життя є від Бога». Як зазначив духовний лідер українських християн, «ми є сотворіння Божими, яким Господь Бог дав дар свободи, зробив їх вільними. Дав їм дар розуміти, вибирати, дав їм свободу». На думку Блаженнішого, історик Біблійний нас переконує, що так справді і було, бо показує нам, що людина, яка одержала від Бога життя, різні дари, спроневірялася (зневірилася).

 

На запитання із зали, чому люди стали не свобідними, узалежненими, Блаженніший Любомир відповів, що людина створена бути вільною, однак дуже багато людей радо відрікаються від свободи, бо це значить – не треба думати, вирішувати, брати на себе відповідальність. «То не така проста справа – відважитися бути готовими прийняти консеквенцію нашого рішення, що «мушу прийняти і якийсь біль, і втрати», – сказав Блаженніший Любомир, наголосивши, що «навіть в найгірших часах є можливість бути добрим, відстояти свою свободу».

 

«Нам потрібно людей, які не тільки знають, але які вміють це знання благородно використати», – так резюмував гість «Могилянки» свою відповідь на запитання, якими він бачить шляхи розвитку освіти. Блаженніший Любомир зауважив, що потрібно старатися виховувати знання, але й особистість: «Без добре вихованих людей, без знатоків, вперед не підемо». Блаженніший згадав Києво-Могилянську Академію як приклад такої навчальної інституції, яка протягом століть виховує людей на службу правді та зауважив: «Ми потребуємо в освіті з одного боку інформації, а з іншого – формації».

 

Зважаючи на те, що з велелюдної зали, яка умістила цього вечора понад дві сотні людей, Блаженнішому Любомирові було надіслано надзвичайно багато записок із запитаннями, організатори Круглого столу запропонували розмістити відповіді на них на форумі офіційного сайту УГКЦ, де для цього у розділі «Запитуємо священика» відкриють спеціальну рубрику «Запитуємо Блаженнішого».

 

Круглий стіл на тему «Церква та Університет як місце для свободи молодої людини» відбувся у вівторок, 15 лютого, з ініціативи Блаженнішого Любомира. Спілкування зі студентами було першою публічною зустріччю Блаженнішого Любомира після його відходу від керівництва УГКЦ. На прес-конференції з нагоди резиґнації з уряду Глави УГКЦ Блаженніший Любомир зазначив, що хоче зустрічатися з молоддю і розповів про запланований Круглий стіл у «Могилянці».

 

Під час Круглого столу зі словом також виступили перший віце-президент, віце-президент із науково-навчальних студій НаУКМА Володимир Моренець, директор Докторської школи НаУКМА д-р Михайло Винницький та представниця товариства «Обнова» Оксана Роман. Захід організували київське товариство студентів-католиків «Обнова» та Києво-Могилянська Академія.

 

 

Департамент інформації УГКЦ

Фото Ярослава Павлюка