//

На Яві хочуть закрити католицькі школи

На о. Ява влада хоче закрити католицькі школи, оскільки у них не передбачені уроки ісламу та читання корану для учнів-мусульман. А до цього зобов’язують нові правила.


Відмова католицьких шкіл в єпархії Сурабая на індонезійському о. Ява прийняти нові директиви місцевої влади може призвести до їх закриття. Відповідно до нових правил, кожен навчальний заклад повинен запровадити викладання у ньому кваліфікованими спеціалістами уроків ісламу і корану для усіх мусульман, що навчаються там. Таке розпорядження влади стосується як громадських, так і приватних шкіл.


По суті ця проблема стосується шістьох католицьких шкіл. До цього часу в місцевих християнських школах, де навчаються також і діти мусульман, були передбачені уроки ісламу і корану приватного характеру. Школи, які провадить Церква, пропонували лише уроки католицької релігії і катехизму. Існуюча до цього часу система була загально прийнятою і не викликала жодних напружень. Однак відповідно до нового законодавства, «кожен учень повинен отримати релігійне виховання відповідно до його власної віри і за умови, що вчитель належить до цієї ж віри».


Термін ультиматимуму влади на запровадження директиви минув 19 січня. За кілька днів до того ЗМІ повідомили, що церковній владі вдалося порозумітись з адміністративною владою. Однак генеральний вікарій єпархії Сурабая це категорично заперечив. «Міністерство релігійних справ спотворило нашу заяву у цій справі і передали ЗМІ неправдиву інформацію, що ми погодились запровадити в наших школах релігійне навчання для учнів-мусульман», – зазначив о. Аґустінус Трі Буді Утомо. Він також додав, що він особисто, а також керівництво фонду, до якого належать школи, відкинули вимоги влади у цій справі.


За матеріалами wiara.pl