//

На Тернопільщині вшанували пам'ять владики Ізидора Борецького

8 жовтня владика Василій Семенюк, єпарх Тернопільсько-Зборівський, освятив меморіальну дошку єпископу УГКЦ Ізидору Борецькому у с. Острівець (Теребовлянського деканату). Пам'ятка встановлена на будинку, де народився архиєрей. З нагоди 100-ї річниці від дня народження єпископа було відслужено Панахиду, освяченно хрест, відбулася урочиста академія та відкриття виставки «Він жив для ближнього» у місцевій школі.

 

Семінаристи Тернопільської духовної семінарії ім. Патріарха Йосипа Сліпого представили духовний концерт. Владика Василій Семенюк вручив подячні грамоти за особистий внесок у підготовці святкування заступнику голови Теребовлянської райдержадміністрації Віталію Шафранському, поету, перекладачу, лауреату національної премії України ім. Т. Шевченка Роману Лубківському та мешканцям села Острівець і району. У святкуваннях взяли участь декан Теребовлянський отець-митрат Іван Сивак та священики деканату.

 

Наступного дня урочисту Архиєрейську Святу Літургію очолив владика Йосафат Говера, екзарх Луцький.

 

Довідка

 

Владика Ісидор народився 1 жовтня 1911 р. у с. Острівець на Теребовлянщині в Тернопільській області. Навчався у Греко-католицькій богословській академії у Львові, Мюнхенському університеті.

 

За дорученням Митрополита Андрея Шептицького 26 листопада 1938 року молодого о. Ісидора направили душпастирювати серед українців Канади. Владика Ісидор Борецький провадив свою паству довгих 50 років: навесні 1948 р. Папа Пій ХІІ призначив його Апостольським Екзархом для католиків східного обряду для Східної Канади; тоді ж відбулась його хіротонія та інтронізація.

 

З листопада 1956 р. по червень 1998 р. владика Ісидор був правлячим єпископом Торонто.

 

У 2002 році з нагоди 92-річчя єпископ Східної Єпархії Української греко-католицької церкви Ізидор Борецький нагороджений відзнакою Президента України – орденом За Заслуги ІІІ ступеню.

 

Помер Ісидор Борецький 23 липня 2003 року у Торонто (Канада).

 

Джерело: http://www.tze.org.ua/