//

На шляху духовної досконалості кожен потребує провідника

75-річчя від часу свого заснування відзначив Папський факультет теології Teresianum, заснований 16 липня 1935, яким опікується Згромадження Босих Кармелітів. Факультет з особливою увагою ставиться до спадщини святих містиків Терези з Авіли та Івана від Хреста. Від перших днів заснування він вкорінився в містичному богослів’ї в контексті антропології. А з часом у рамках цього факультету постав інститут духовності, – про це нагадав Папа на зустрічі у Ватикані зі студентами та професорами з університетів Риму. Серед них були і кармеліти, а також монахи і монахині з інших згромаджень, священики та семінаристи.

 

«Церква ніколи не заперечувала, а навпаки – й досі рекомендує практикувати духовний провід, – зазначив Святіший Отець. – І не тільки тим, хто бажає впритул йти за Богом, але й усім християнам, які хочуть відповідально переживати своє хрещення, тобто нове життя у Христі. Бо всі, а особливо ті, що пішли за покликанням ближче наслідувати Христа, потребують особистих стосунків з провідником, який твердо закорінений в доктрині та досвідчений у Божих справах. Це допоможе легко уникнути суб'єктивізму, опираючись на знання і досвід іншого у наслідуванні Христа. Йдеться про те, щоб налагодити такі особисті стосунки, які Господь мав із своїми учнями, той особливий зв'язок, через який Він вів їх за Собою, щоби приймали волю Отця, тобто брали хрест», – сказав Бенедикт XVI.

 

Папа заохотив студентів факультету Teresianum, щоб використали те, чого там навчаться, коли самі будуть покликані до духовного керівництва. Тоді вони самі будуть допомагати тим, кого їм довірить Провидіння, розпізнавати духів. І навчать їх дослухатися до порухів Святого Духа, аби дійшли до повноти благодаті у Христі.

 

За матеріалами Radio Watykańskie