//

На Прикарпатті священик відкрив музей у своїй резиденції

У селі Фитьків Надвірнянського району відкрили єдиний в Україні етнографічний музей, що розміщений у резиденції священика.

 

Ідея створити такий музей належить семінаристові Івано-Франківської духовної семінарії Миколі Григоруку. Ще будучи семикласником, хлопець розпочав збирати старі і, на його думку, цінні речі, чимало з яких нині зберігаються в музеї.

 

"Я давно мріяв створити музей, де б зберігалися цінні старовинні речі, проте не було вільного приміщення. Якось цими планами я поділився зі своїм духовним наставником парохом с. Фитьків о. Іваном Качанюком, який схвально сприйняв їх та одразу ж запропонував приміщення під музей у своїй оселі. Виявилося, що отець Іван також віддавна є поціновувачем старовинних речей і має уже з них чималу колекцію. Так усе й розпочалося", - розповідає Григорук.

 

У експозиції – близько 1000 експонатів, зокрема це ікони, народний одяг, речі побутового вжитку, сільськогосподарський реманент та багато іншого. Тут чимало чоловічих і жіночих вишитих сорочок уже забутою нині давньою технікою.

 

"Давня техніка вишивання сорочок у Надвірнянському районі на домотканому полотні практично втрачена. Тепер ці шедеври треба зберегти для нащадків. Тут є і півхрестик, і хрестик, і стебнівка, і низинка, і кучерявий стіб, і гаптування, і ланцюжок… Є і сорочки, які давні вишивальниці гаптували двома-трьома техніками", - звертає увагу священик.

 

Серед давнього вишиття є і оригінальні рушники із написами "Слава Україні!", "Ой, у лузі червона калина", виконані різними техніками.

 

Найціннішими експонатами о. Іван Качанюк вважає ікони Святого Миколая і Трьох Святителів, що, за переказами, походять з Манявського Скиту та ікону Володимира і Ольги, яку створив відомий художник Карл Скочдополь. Також на чільному місці в експозиції речі підпільних священиків УГКЦ – хрестики, фелони, чаші тощо.

 

Священик і семінарист збирали експонати у Надвірнянському районі впродовж семи років і продовжують це робити надалі. Також самі селяни із задоволенням приносять старовинні речі в музей, кажучи на кшталт – "в цій сорочці ще моя прабабуся ходила" чи "цей ткацький верстат залишився від мого прадіда".

 

Крім цього, в музеї є понад 800 світлин, які відображають життя і побут жителів Надвірнянщини протягом минулих століть.

 

Нині етнографічний музей розташований на 30-ти квадратних метрах. Проте, за словами о. Івана Качанюка, кількість експонатів зростає так, що навіть не всі виставлені на показ. Тому у планах засновників розмістити музей у старовинній хаті "на зруб", що має етнографічну цінність, яку за їхнім задумом, згодом перенесуть на церковне подвір'я.

Ксенія Ліщинська
Джерело: gazeta.ua