//

На пост нового коптського православного патріарха будуть претендувати 18 кандидатів

На пост патріарха Олександрійського і всієї Африки, папи єгипетської коптської церкви будуть претендувати 18 кандидатів - 8 архиєреїв і 10 ченців, повідомили журналістам в суботу в секретаріаті патріархату коптської церкви в Каїрі.


Престол глави коптської православної церкви - патріарха Олександрійського і всієї Африки - став вакантним після смерті патріарха Шенуди ІІІ, який помер у середині квітня в єгипетській столиці на 89-му році життя.

 

«В суботу комісія патріархату з виборів нового глави християн-коптів завершила прийом документів від кандидатів на патріарший пост, а тим, хто не встиг представити всі необхідні документи, церква відводить ще тиждень, щоб завершити всі формальності», - роз'яснив представник комісії отець Едуард Галіб.

 

До 30 травня спеціальна єпископська комісія, що складається з 18 чоловік, повинна представити остаточний список претендентів на розгляд Священного Синоду коптської церкви. Після вивчення справ всіх кандидатів і апеляцій, якщо такі надійдуть, сім священиків будуть допущені до голосування на колегії виборців.

 

На завершальну стадію виборів вийдуть тільки троє з претендентів, що одержали найбільшу кількість голосів. Їх імена напишуть на окремих листках паперу і помістять в особливу чашу. Остаточне рішення прийме «непідкупний і неупереджений маленький хлопчик», який витягне з чаші одну з записок з ім'ям нового патріарха Олександрійського і всієї Африки.

 

Наприкінці минулого тижня коптська церква заявила про перенесення термінів виборів патріарха на кінець червня. Патріархат пояснив відстрочку тим, що ще не до кінця вироблений механізм, який би дозволив членам коптської діаспори, які проживають за кордоном, взяти участь у виборах нового, 118-го Олександрійського патріарха.

 

Крім того, перенесення виборів коптського папи пов'язано і з тим, що інтронізація новообраного єрарха повинна бути схвалена президентом Єгипту, обов'язки якого зараз виконує глава Вищої ради збройних сил країни. Ім'я ж законно і всенародно обраного глави держави буде оголошено, як передбачається, 21 червня нинішнього року - після загальних президентських виборів, перший тур яких повинен відбутися наступного тижня.

 

Коптська церква є однією з найдавніших християнських громад світу, яка, за переказами, була заснована апостолом Марком. В даний час копти - найбільш численна християнська конфесія на Близькому Сході, переважна їх більшість проживає в Єгипті. За неофіційними даними, християни-копти складають близько 10% населення Єгипту, яке перевищило 80 мільйонів чоловік.

 

За матеріалами www.bogoslov.ru