//

На півночі Іраку збудують католицький університет і лікарню

Халдо-католицька єпархія Ербілю – столиці іракського Курдістану – планує побудувати в місті католицький університет і лікарню. Про ці плани архиєпископ Ербілю Башар Уарда повідомив службу новин міжнародного католицького благодійного фонду «Допомога Церкві в потребі».

 

Університет і лікарня розташуються в Анкаві – передмісті Ербіля. Лікарня на сто ліжок буде обладнана вісьмома операційним. Хоча лікарня і університет належатимуть католицькій архиєпархії, отримати в них медичну допомогу і освіту зможуть всі бажаючі незалежно від релігійної приналежності. Якщо будівництво піде, як заплановано, і для проектів знайдеться спонсорська підтримка, університет і лікарня зможуть відкритися вже через два роки, підкреслив прелат.

 

За словами архиєпископа Уарди, ці два проекти стануть «символом надії», створивши робочі місця і інші можливості для тисяч християн, які втекли на північ Іраку від насильства, яке охопило Багдад, Мосул, Басру і інші міста на півдні країни. Серед християнських біженців немало кваліфікованих фахівців в області медицини і освіти. «Люди приїжджають сюди з місць, де панує насильство, і знаходять у нас відносну безпеку, – сказав архиєпископ Уарда. – Вони самі хочуть послужити регіону, який не справляється із завданнями, викликаними приростом населення».

 

За останніх 10 років християнське населення Іраку скоротилося з 800 до 200 тисяч чоловік. Архиєпископ Уарда сподівається, що його проекти допоможуть зупинити вихід християн з країни. «Ми не хочемо, щоб християни виїжджали з Іраку. Очевидно, що суспільству необхідні школи, лікарні і університети, і це дає нам можливість закликати християн самим збудувати своє майбутнє в нашому регіоні», – заявив архиєпископ.
Фонд «Допомога Церкві в потребі» оголосив підтримку іракським християнам пріоритетним напрямом своїй діяльності. В даний час ця організація надає гуманітарну допомогу християнським біженцям на півночі країни, підтримує семінарії і монаші місії, виплачує стипендії священикам.

 

За матеріалами www.blagovest-info.ru