//

На Львівщині вшанували пам'ять убитих у Золочівському замку

25 червня у Золочеві на Львівщині вшанували безневинно вбитих у Золочівського замку, де з 1862 до 1954 року була тюрма. Депутати Львівщини та громада вшанували жертв масових розстрілів 1941 року.

 

Як повідомили ZAXID.NETу прес-службі Львівської обласної ради, на вшанування зібралася громада Золочева, представники Ліги українських жінок, Спілки політичних в'язнів та репресованих, представники молодіжних організацій, депутати обласної ради Ярослав Мудрий, Галина Чорна, Остап Канака. Очолював Делегацію зі Львова Голова обласної ради Олег Панькевич.

 

Герой України Борис Григорович Возницький розповів гостям історію замку. Представники громадських організацій та депутати оглянули фотовиставку присвячену сумним подіям 1941 року, яка нещодавно відкрилася в замку.

 

Після панахиди за невинно вбитими голова обласної ради поклав квіти до каплички на місці розстрілів золочівських в'язнів.

 

Олег Панькевич наголосив, що в ці дні по всій Галичині проводяться дні пам'яті про масові розстріли у червні 1941 року. І якщо ми будемо пам'ятати про ці жертви, то вони недаремні. Ці люди полягли лише за те, що були українцями, що любили свою Україну. Сьогодні ми маємо збудувати таку Україну про яку вони мріяли, і в якій про них будуть пам'ятати.

 

 

Довідка

Золочівський замок збудований у 1634 році. Впродовж віків замок — фортеця, королівська резиденція, панська садиба. Та з 1862 і до 1954року – це тюрма. Та найлютіші звірства тут чинилися в червні 1941 року. Після відступу радянських військ на території тюрми та довкола неї знайшли 649 закатованих в'язнів.  Як свідчить Літопис нескорена Україна № 39 від 18 липня 1941 року – 633 українців і 16 поляків закатували радянські війська перед відступом.


Джерело: zaxid.net