//

На Львівщині незаконні панотці влаштовують цілі монастирі

Вони руйнують родини та перетворюють людей на фанатиків. «Вiкна» розпочинають цикл про найвпливовіший релігійний осередок останнього десятиріччя. Догналитів, що їх уже називають Чорним братством. Вони розрослися по всій західній Україні. Перша історія про те, як матір намагається повернути трьох дітей.

 

У пані Ганни – троє дітей. Не п’ють, не курять, добре освічені та виховані. На цьому зніманні старшу доньку підстригають у черниці. Мати протестує. Інша дочка та син стуляють їй рота.

 

Спочатку мати сама возила дітей до тієї церкви. Панотці видавали себе за греко-католиків. Хотіла, щоб малі вивчали Біблію. Та невдовзі діти стали нехтувати друзями, молодша пішла від хлопця. Мати з’ясувала: діти потрапили до догналитів.

 

 

 

Роберт Обергаузер, відлучений від церкви:

Я думаю, люди тут знаходять те, що шукають. Людей вчимо молитися, показуємо, як треба жити, як в правді ходити.

 

Чотирьох чеських священиків, на чолі з Антоніном Догналом, вигнали з Чехії 9 років тому. Вони осіли на Львівщині. І відлучили від церкви Папу Римського. За корупцію й толерантність до інших релігій та гомосексуалістів. Нарекли себе патріархами й прокляли всіх, хто не з ними.

 

Молодша дочка Ганни сьогодні не була на роботі. Поїхала в центр, де збираються догналити. Мама їде забрати доньку додому.

 

Ніхто не реагує. За парканом собі ходять люди, ніби в двері ніхто й не стукає.

 

Мати баче доньчину машину. Дитина за огорожею. Залишається.

 

Молодшої доньки не зустріла, хоче старшу побачила. Вона в тому ж селі. Просту хату сектанти переробили на монастир.

 

П’ять хвилин біля дверей – на матір звертають увагу.

 

Дочку виводить жінка. Мати каже, то наглядачка.

 

Мати вмовляє дочку піти. Та щойно каже, що догналити, то секта, наглядач командує: вертати в хату-монастир.

 

Вона так і не придумала, як повернути своїх дочок. Три роки тому іншим матерям і батькові це вдалося. На цих кадрах вони за допомогою міліції забирають дівчинку з того ж монастиря, де перебуває й Ганнина донька.

 

Удома дівчина відмовилася від їжі. І щоб не загинула, її все ж повернули назад, у секту.

 

Джерело: СТБ