//

На Львівщині Глава УГКЦ освятить пам’ятник блаж. свщмч. Омелянові Ковчу

11 травня 2012 року  відбудеться Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ  до Перемишлян,  присвячена пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча. Під час паломництва Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, здійснить Чин освячення пам’ятника цьому блаженному.

 

З цього приводу у Львові 8 травня 2012 року в приміщенні «Прес-Клубу» відбулася прес-конференція за участю Владики Тараса (Сеньківа), Апостольського адміністратора Стрийської єпархії УГКЦ, Владики Венедикта (Алексійчука), Єпископа-помічника Львівської архиєпархії УГКЦ, та Івана Васюника, заступника голови Комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча.

 

Програму Всеукраїнської прощі духовенства до Перемишлян представив Владика Тарас (Сеньків), зазначаючи при цьому, що постать о. Омеляна - покровителя душпастирів УГКЦ - є прикладом для наслідування. «Ми, українці, не усвідомлюємо вповні цінність цієї особи. Головний критерій життя цього отця полягав у тому, щоб бути там, де його потребують»,- сказав Владика Венедикт (Алексійчук), розповідаючи про постать блаженного Омеляна. Про концепцію зведення пам’ятника розповів Іван Івасюник, зазначивши, що над цим проектом працював львівський архітектор Володимир Одрихівський. Крім того, п. Іван висловив вдячність усім жертводавцям, що долучилися до втілення проекту пам’ятного знака покровителю душпастирів УГКЦ, якими є представники трьох народів - українського, польського та єврейського. За його словами, на ньому буде постать о. Омеляна Ковча, який, стоячи босоніж на гранітній плиті, тримає в руках хрест. «Гранітна плита символізує землю концтабору "Майданек"», - додав він.

 

Важливо зазначити, що в Україні вже два роки поспіль Комітет із вшанування пам’яті блаженного священомученика Омеляна Ковча нагороджує відзнакою Глави УГКЦ осіб, які присвятили своє життя благодійності та жертовній праці заради інших людей. Крім того, Львівська обласна рада минулого року також запровадила відзнаку імені Омеляна Ковча.

 

Представники УГКЦ та Комітет із вшанування пам'яті блаженного священномученика Омеляна Ковча запрошують духовенство і мирян узяти участь у цьому всеукраїнському паломництві. Розпочнеться проща о 9.30 Молебнем із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча в перемишлянській церкві Святого Миколая, який очолить Блаженніший Святослав разом з єпископатом УГКЦ. Архиєрейська Божественна Літургія розпочнеться об 11.00 перед Народним домом міста.


Департамент інформації УГКЦ
Фото: Роман Соколенко

Довідка

Долаючи конфесійні та релігійні поділи, о. Омелян Ковч  сіяв зерна толерантності та порозуміння у вимучену багатолітньою окупацією українську землю. Ризикуючи власним життям, священик рятував євреїв від фашистських катівень і неминучої смерті. Останні трагічні сторінки його життя показали світові приклад відданої самопожертви заради ближнього. Навіть у пеклі Майданека в’язень номер 2399 засвідчив вірність своєму священичому покликанню та показав приклад великого християнського милосердя. Свого часу Блаженніший Любомир (Гузар) сказав про те, що о. Омелян «був сином і священиком одного народу, загинув на землі другого народу, бо рятував синів і дочок третього народу». Помер о. Омелян Ковч 25 березня 1944 року в концтаборі «Майданек» (нині це територія міста Люблін, Польща). У 1999 році Єврейська рада України присвоїла о. Омеляну Ковчу звання «Праведник України», а вже в 2001 році у Львові він був  беатифікований Папою Іваном Павлом ІІ. Восени 2008-го Синод Єпископів УГКЦ проголосив блаженного священномученика Омеляна покровителем душпастирів УГКЦ.