//

На Донеччині злісно погромлено і пограбовано греко-католицький храм

У ніч з 29 на 30 березня у шахтарському містечку Димитрів Донецької обл. вчинено пограбування і погром греко-католицької церкви Петра і Павла. Зловмисник розпиляв решітки, розбив склопакет євровікна і проник у церковцю. Серед іншого злодій вкрав сім ікон (дві намісні, ікону Серця Христового з святилища і 4 ікони з церковної лавки). Окрім того, розламано скриньку для пожертв на потреби бідних і звідти вкрадено гроші. Загалом збитки складають 4,5 тис. гривень.

 

«Престіл і Святі Тайни, слава Богові, залишилися недоторкані, але все інше було безладно перевернуто, розбито і потрощено, лампадне масло порозливане, немов би в храмі побував з десяток безбожних варварів» – так прокоментував побачене парох храму Петра і Павла м. Димитрів о. Іван Василенко.

 

Наслідки злочину о. Іван Василенко виявив зранку, коли прийшов на відправу ранішніх богослужінь. На місце пригоди настоятель храму викликав правоохоронні органи. У ході дослідження місця злочину працівники міліції зафіксували сліди зламу і виявили знаряддя, якими користувався крадій: пилка, сокира, лом, печатки і торбинка, у якій все це було. Чому злодій залишив свої знаряддя у храмі, не відомо. Правоохоронці зібрали необхідні відомості та порушили кримінальну справу. Особу злочинця поки що не встановлено.

 

Понад 6 годин довелося витратити о. Іванові Василенку, щоб довести до відносного порядку церкву. Священик називає це не просто пограбуванням, а святотатством, оскверненням храму, тому перед вечірнім богослужінням церковцю було наново освячено.

 


Прес-секретаріат Донецько-Харківського екзархату


Інформацію та фото надав о. Іван Василенко, настоятель храму Петра і Павла у м. Димитрові Донецької обл.