//

На березі Фінської затоки освячено фігуру Богородиці

14 липня в на березі Фінської затоки, на місці, де колись знаходився монастир сестер-уршулянок і школа для дівчаток, було освячено фігуру Пресвятої Діви Марії.


Ця місцевість була придбана святою Уршулою Ледуховською в 1909 році і названа Мерентяхті (у перекладі з фінської «Зірка моря»). 16 липня 1910 року сестри поставили на березі фігуру Богоматері - Зірки моря, зроблену на гроші, прислані з Риму блаженною  Терезою Ледуховською. На невеликому насипі, викладеному каменями і уквітчаному, з вінцем із зірок на голові, стояла фігура Приснодіви.


Через відомі причини в першій половині ХХ століття сестри уршулянки були вимушені покинути це місце. Лише кілька років тому вірним, після довгих пошуків,  вдалося знайти місце, де розташовувався один з перших монастирів уршулянок. Від просторої будівлі і каплиці залишилися лише кілька сходинок. На місці, де колись стояла фігура Богородиці був смітник. Але поступово місцевість стала перетворюватися.  Дачники, що живуть по сусідству, самі розчистили місце, куди викидали сміття. І навіть стали опікуватись ним, радіючи, що живуть поряд з «святою землею».


Через 101 рік після освячення зниклої більше ніж півстоліття тому фігури Богородиці, стараннями уршулянок і вірних мирян з Санкт-Петербурга на історичному місці була знову поставлена фігура  Пресвятої Діви. На її урочисте освячення приїхала група сестер  з Польщі, України і Франції.


На березі Фінської затоки о. Мачей Русецький, колишній настоятель храму святої Катерини, за чиєю ініціативою кілька років тому до Петербурга повернулися уршулянки, на польовому вівтарі відправив Літургію.


Колись на богослужіння в каплицю в Мерентяхті приходили місцеві фіни. На цю урочисту літургію прийшли місцеві дачники. Це не випадково, багато хто з них за власною ініціативою допомагав в облаштуванні місця для фігури Непорочної Діви.


Після закінчення відправи, як і 101 рік тому, учасники богослужіння процесією відправилися до насипу, щоб освятити фігуру Богородиці. Поряд з нею стояв портрет святої Уршули і релікварій з її мощами.

 

Джерело: www.catholic.uz