//

Музика Мендельсона створює симфонію із закликом Бенедикта ХVI до надії

 Італійський диригент Рікардо Шаї повідомив, що обрані Бенедиктом ХVI твори для виконання 20 квітня на святковому концерті, присвяченому 85-річчю Понтифіка, виконувалися вперше в 1840 р. "Вони є гімном хвали, в якому світло надії освітлює темряву болю", - сказав диригент. Музика Мендельсона, за його словами, створює симфонію із закликами Бенедикта ХVI до надії, спрямованими в сторону сучасного світу. Концерт пройде в залі Павла VI у Ватикані у виконанні лейпцігського оркестру Гевандхауса, диригувати яким буде саме Шаї.

 

В інтерв'ю італійській газеті "Avvenire" диригент відзначив, що музика Мендельсона демонструє перемогу добра і надії над жахами і трагедіями людства. Вона вказує, що "в болях і муках завжди є промінь світла". Шаї згадав один з моментів "Пісні хвали" Мендельсона, коли тенор співає "Ми кричали в темряві" - "це найдраматичніший момент, який ставить питання щодо смертності та призначення людини", - зазначив відомий італійський диригент.

 

Рікардо Шаї згадав також, що у 1964 р., коли йому виповнилося 11 років, він прибув у складі сім'ї Шаї до Ватикану. Під час аудієнції у Папи Павла VI батько Шаї, Лучано, вручив понтифіку свій музичний твір "Missa Papae Pauli", яку він присвятив Святішому Отцю.

 

За матеріалами: radiovaticana.org