//

Музика і мир (Octava Dies)

Свою редакторську рубрику з нагоди чергового випуску передачі «Octava Dies» Ватиканського телецентру, яка є підсумком діяльності Папи та Апостольської Столиці протягом тижня, що минає, о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Генеральний Директор телецентру та нашої радіостанції, присвятив «надзвичайному концертові, саме тому, що відбувся в Кастель Ґандольфо в присутності Папи з нагоди празника святого Бенедикта».

 

Це, за словами о. Ломбарді, була геніальна ідея італійського Президента Наполітано – спричинитися до зустріч Папи з уже відомим оркестром, що складається з ізраїльських, палестинських музикантів, та представників інших арабських країн, заснований великим диригентом єврейського походження Даніелем Баренбоймом та палестинським письменником Едвардом Саїдом.

 

«А дві виконані симфонії Бетховена – П’ята і Шоста, – як пригадував Папа, – виражають, відповідно, два фундаментальні аспекти життя: драму і мир. Справді, – зазначив наш Генеральний Директор, – мистецька діяльність, виходячи далеко за межі досягання лише естетичної приємності, може стати для людства могутнім посланням життєдайних цінностей. Завдяки музиці вона може зливати в одне таланти народів відмінних культур та релігій, щоб зробити їх посланцями миру! Євреї, мусульмани, християни, які гармонійно поєднують в гармонію звуків не лише свої інструменти, але й свої душі в гармонію уміння спільно жити та будувати!

 

Папа готується до вересневої подорожі до Лівану, щоб принести християнам та усім народам Близького Сходу плоди проведеної два роки тому Асамблеї Синоду Єпископів з цього регіону. З того часу в арабських країнах розпочалися глибокі переміни, а Сирія розтерзана насильством, Свята Земля й надалі чекає на розв’язання нескінченних конфліктів та напруги. Але, як сказав Папа, потрібно продовжувати працю на користь миру, “залишаючи збоку насильство та зброю, докладаючи зусиль до особистого та спільнотного навернення через діалог та шукання можливих порозумінь”. Цей концерт, – підсумовує о. Ломбарді, – є знаком надії, може й малим, але з могутньою духовною силою. А також чудовими побажаннями на наступну Апостольську подорож Папи».

 

Джерело: Радіо Ватикан