//

Музей монет і медалей блаженного Івана Павла II

Днями у Ченстоховій, у Польщі, відкрився музей монет і медалей Папи Римського Івана Павла II, у якому представлять 5500 експонатів, що були зібрані протягом 30 років. Ініціатором і організатором цього музею є колекціонер і підприємець Кшиштоф Вітковський, який вирішив оприлюднити свою колекцію з двох причин. По-перше, щоби вшанувати «найвідомішого поляка», а по-друге, щоби подяки за дар оздоровлення від хвороби Богородиці.

 

Колекцію високо оцінив кардинал Станіслав Дзівіш і папський фотограф Артуро Марі, які взяли участь у відкритті музею. За словами кардинала Дзівіша, музей є чудовим доповненням до пунктів паломництва на Ясній Горі.

 

«Я дуже щасливий, що мені вдалося зробити це, робота тривала до останнього моменту, в ніч на середу-четвер я спав всього дві години», – сказав  у день відкриття п. Вітковський. Він додав, що музей був його мрією.

 

Колекція налічує 1 500 медалей і чотири тисячі монет. Деякі з них Кшиштоф Вітковський і його батько зібрали від початку понтифікату Папи Римського Івана Павла II. Інші походять з колекцій, придбаних у інших колекціонерів.

 

Вітковський стверджує, що це найбільша колекція монет і медалей із зображенням Папи в світі.

 

Наймолодший експонат виставки – монети із зображенням Папи випущені 2011 року, а  найстаріші – 1932 року (це штамп зображення Івана Павла II по старовинних монетах).

 

Для презентації колекції використовують новітні технології, а точніше сенсорні екрани, які допомагають глядачам розгледіти навіть найдрібніші елементи пам'ятних речей, які важать всього півграма.

 

Відвідувачі можуть також подивитися відео про візит Івана Павла II до Ченстохови під час Всесвітніх Днів Молоді.


За матеріалами Wiara.pl