//

Мусульманська держава чи демократія?

Жителі Єгипту тепер мають вирішити, чи хочуть вони жити в демократії, чи  в мусульманській державі – вважає Патріярх Коптської Католицької Церкви, кардинал Антоніо Нагіб.

 

- Проміжного варіанту не існує – пояснив кардинал в інтерв'ю латиноамериканському агентству АСІ.

 

На його думку, в Єгипті має перемогти "свобода, рівність прав і демократія". За кілька тижнів після повалення режиму Хосе Мубарака кардинал нагадав, що 19 березня 78 відсотків населення проголосувало на референдумі за лише часткову зміну в конституції, особливо щодо повноважень президента, в той час як 22 відсотки – за її повну зміну.

 

Референдум не розглядав результатів з погляду релігії, тому що це "спотворює орієнтацію рухів за зміни". Це не було, на його думку, голосуванням за чи проти ісламу, а просто показало, що більшість громадян хочуть зберегти існуючу систему. Він пояснив, що первинною метою громадського руху проти Мубарака були "компоненти сучасної світської держави", такі як демократія устрою, заснована на рівних правах і відповідальності для всіх, реальній участі громадян у суспільному житті тощо.

 

Коптський кардинал зазначив, що серед 22 відсотків, що висловлюються за цілковиту зміну конституції, були мусульмани, а також політики, що прагнуть радикальних змін. Він висловив надію, що наступні етапи політичного життя в Єгипті сприятимуть ухваленню нової конституції в майбутньому.

 

У вересні цього року єгиптяни обиратимуть новий парламент. Він призначить комісію, завданням якої буде презентація змін до конституції. Від неї буде залежати сфера влади нового президента країни. - Ці три етапи мають вирішальне значення для майбутнього - зазначив кардинал Нагіб.

 

За матеріалами: ekai.pl