//

Мусульмани і православні гостро конфліктували в Сараєво

Гострим конфліктом боснійських провідників мусульман і православних закінчилась щорічна міжрелігійна зустріч для миру в дусі Асижу. Цього разу вона відбувалась у Сараєво, місті-символі війни на Балканах. Останнього дня зустрічей великий муфтій Боснії Мустафа Церіч заявив, що мусульмани є прихильниками примирення і мирного співіснування визнавців різних релігій, однак при умові, що серби попросять в них вибачення за скоєне їм зло. На ці слова православний єпископ Грігорій звинуватив мусульман у систематичній ісламізації Боснії і Герцеговини: «Ви хочете перетворити її у мусульманську державу. Я сам чув, як ви говорили на цю тему з американцями».


Ще у понеділок відбувся гострий обмін репліками між патріархом Сербської Православної Церкви Іринеєм та мером Сараєво Алією Бехменом. Православний єрарх зауважив, що християни цього міста перебувають в небезпеці, для прикладу привів практично нульову кількість православних, які залишились проживати в Сараєво. Мер відмовився коментувати даний приклад.


Труднощів у практичному діалозі між релігіями у Боснії і Герцеговині не приховує також італійський міністр Андреа Ріккарді, засновник Товариства св.Егідія, яке щороку організовує зустрічі в дусі Асижу. На його думку, опінії сторін різні, оскільки різною є їхня історична пам'ять. Однак, існує також клімат миру і глибшої гармонії, і це найважливіше.


Про проблеми у будуванні мирного співіснування у країні говорить також і глава католицької спільноти кардинал Вінко Пульїч. За останні роки і він став свідком зменшення кількості своїх вірних, які повтікали з країни. «Сподіваюсь, що ця подія створить позитивний клімат, але процес мирного співіснування, поваги до іншого, толеранції принаймні не закінчився, навпаки, ми знаходимося на його початку», - сказав Архиєпископ боснійської столиці. - «Особисто я вдячний за організацію цієї зустрічі в Сараєво. Вона несе позитивне послання, яке заохочує до діалогу і буде збудником для політиків, які повинні врешті реалізувати Дайтонське порозуміння, збудувати нормальну державу, у якій всі будуть рівними. Очікуємо також підтримки для нашої малої католицької спільноти, щоб вона могла вижити в цій країні. Ми все ще розраховуємо на повернення католицьких біженців, які могли би тут жити у тривалому мирі, з перспективами на майбутнє».    

 

За матеріалами: radiovaticana.va