//

Мусульмани Бахрейну проти побудови католицької церкви

Понад 70 сунітських духовних лідерів підписало петицію, яка закликає владу Бахрейну анулювати згоду на побудову католицької церкви у столичній Манамі. Проект церкви попередньо погодив король цієї острівної країни Гамад ібн Іса аль-Халіфа.

 


Радикальні суніти стверджують, що у країнах Перської Затоки, де зародився іслам, будова християнських церков повинна бути заборонена. Один з духовних лідерів, шейк Адель Гассан аль-Гамад, сказав минулого місяця в часі п’ятничної молитви, що якщо «хто-небудь вірить, що церква є правдивим місцем молитви, то він порвав з вірою в Бога».

 


Реакцією уряду на ці слова стало рішення про перенесення мечеті скандального проповідника з елітного району на інше місце, але після численних протестів це рішення влади було анульоване.


Проти будови виступають також шиїти, які звинувачують сунітську монархію в монополізації влади. Вони вважають недопустимим виділення землі для християн, в той час як всі шиїтські мечеті були знищені в рамках репресій.
Бахрейн є винятковою країною Перської Затоки щодо традицій релігійної толерантності. На початку ХХ ст. сюди прибуло багато християнських родин з Іраку та Ірану. У країні також велика єврейська та індуїстська громади. Першу католицьку церкву тут дозволив збудувати бахрейнський емір у 1939 році.

 

За матеріалами: radiovaticana.va