//

Можемо надіятися, що вже недалекий той день, коли зможемо знову разом служити Пресвяту Євхаристію. Папа зустрівся з православними єрархами Німеччини

В рамках Апостольської подорожі до Німеччини, у суботу, 24 вересня 2011 р., в приміщенні Фрайбургської духовної семінарії Бенедикт XVI зустрівся із представниками православних Церков Німеччини.

 

В країні налічується коло 1 мільйона 300.000 тисяч православних, які належать до різних юрисдикцій. 17 єпископів об’єднані в Єпископську Православну Конференцію Німеччини.

 

У своєму слові під час зустрічі з представниками православних Церков Німеччини Папа Бенедикт ХVІ повторив те, що вже не один раз висловлював при різних нагодах, а саме, що серед усіх християнських Церков та спільнот найближчою до Католицької Церкви є Православна. «Так можемо надіятись, що не є дуже віддаленим той день, коли ми зможемо знову разом служити Пресвяту Євхатистію», – промовив Святіший Отець, додаючи, що Католицька Церква із зацікавленням та симпатією спостерігає за розвитком православних Церков в Європі, а, зокрема, у Німеччині. Вказуючи на велику кількість православних вірних у сьогоднішній Німеччині, Вселенський Архиєрей наголосив, що вони є конститутивною частиною даного суспільства і що роблять свій великий вклад у збереження та поширення християнської культури та віри. Папа висловив велику радість також з приводу зміцнення співпраці між різними православними Церквами у Німеччині.

 

Під час викладацької діяльності Йозефа Ратцінґера у Бонні та його архиєпископського служіння у Мюнхені й Фрайзінґу, між католицькою Єпископською Конференцією Німеччини та Православною Церквою започаткувалась добра співпраця, спрямована на налагодження та зміцнення католицько-православних стосунків у Німецькій Федерації. Папа наголосив, що продовження цієї співпраці є дуже важливим для вияснення богословських відмінностей двох Церков, що є необхідним на шляху до відновлення повної єдності, якої бажаємо і за яку молимось.

 

Святіший Отець зазначив, що в сучасному світі, де немало осіб бажають, так би мовити, «звільнити» суспільне життя від Бога, християнські Церкви Німеччини, серед яких і православні Церкви, на основі віри у єдиного Бога і Отця всіх людей, разом крокують шляхом мирного свідчення до усвідомлення та єдності між народами. І, так живучи, вони ставлять у центрі своєї проповіді воплочення Божого Сина, на якому основується гідність людини, та разом трудяться, щоб захищати людське життя від його зачаття до природної смерті. Віра у Бога, Сотворителя життя, та вірність принципу гідності кожної людини додає християнам сили ставити опір селекції та різноманітним маніпуляціям людського життя, захищаючи також ідеал християнського подружжя між чоловіком та жінкою.

 

Джерело: Радіо Ватикан