//

Москва була зацікавлена в тому, щоб позбутись папи

Москва без сумніву була зацікавлена в тому, щоб позбутись папи – підтвердив кардинал Станіслав Дзівіш у переддень 30-ої річниці замаху на Івана Павла II. Колишній папський секретар сумнівається в тому, що коли-небудь вдасться з'ясувати всі обставини замаху.


„Закінчення процесу Алі Аґджи було політичним закінченням. Слідчі не дійшли до правди” – сказав кардинал Дзівіш під час організованої в Кракові конференції „Таємниці замаху на блаженного Івана Павла II”.


Краківський митрополит додав, що правда є складною і невідомо чи коли-небудь вдасться добратися до документів, які б все пояснили. „Проста оцінка, мабуть, є найбільш правильною: без сумніву Москва була зацікавлена в тому, щоб позбутись папи”– зазначив кардинал Дзівіш.


„Я дуже добре пам'ятаю той абсолютний шок на площі св. Петра. Люди спочатку не знали, що сталося. Першими, хто зрозумів, були голуби. Всі голуби, які десь сиділи, знеслися вгору, а Святіший Отець після цього пострілу опустився, втрачав сили” – згадував колишній особистий секретар папи римського, котрий 13 травня 1981 р. був біля пораненого Івана Павла II і підтримував його в автомобілі.


„Папа був чудесно врятований від смерті, оскільки куля пройшла через тіло і випала між Святішим Отцем і мною” – додав кардинал Дзівіш. Єрарх говорив, що Іван Павло II не питав, хто в нього стріляв, тільки в молитві вибачив учасникові замаху.


Кардинал сказав крім того, що Алі Аґджа ніколи не пояснив свого вчинку, не вибачився перед Іваном Павлом II. Він пригадав, що його вразило те, що коли Святіший Отець пішов до нього, щоб подати йому руку, він її подав, але був стурбований тим, як так сталося, що папа римський живий. „Він не попросив вибачення ”– зазначив єрарх.


13 травня 1981 р., під час загальної аудієнції на Площі святого Петра в Римі в Івана Павла II стріляв турок Мехмет Алі Аґджа, вціливши в живіт та руку. Поранений папа опустився на священика Дзівіша, що стояв за його плечима. Охорона перевезла папу римського до клініки Джемеллі, де йому зробили операцію.


За матеріалами ekai.pl