//

Мощі о. Омеляна Ковча перенесли до катедрального храму Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий

26 травня 2013 року, з благословення Преосвященного Владики Тараса Сеньківа, Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії УГКЦ, відбулось урочисте перенесення частини мощей блаженного священномученика Омеляна Ковча з Перемишлян до Стрия та святкова академія «Він наш – а ми його» з нагоди вшанування світлої пам’яті ісповідника віри о. Омеляна та перенесення мощей.

 

Урочистість розпочалась Божественною Літургією в катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий, яку очолив о. Богдан Манишин, протосинкел Стрийської єпархії, у співслужінні з о. Мироном Гринишиним, адміністратором даної парафії, о. Степаном Кузишиним, судовим вікарієм єпархії, та о. Віктором Мельником, адміністратором парафії Святого Миколая м. Перемишляни, - храм в якому служив о. Омелян Ковч і де зберігаються його мощі.

 

Після Літургії о. Богдан Манишин зачитав документ передачі праху спалених в'язнів німецького концентраційного табору в Майданеку, серед яких був і о. Омелян, з музею Майданека в м. Перемишляни, що на Львівщині, та потвердження владики Тараса Сеньківа акту передачі частини мощей до катедрального храму єпархії.

 

Потім у Районному будинку культури, що знаходиться по вул. Є. Коновальця, 8, у м. Стрию, відбулась урочиста академія за участю вчителів та учнів Перемишлянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №2 імені блаженного священномученика О. Ковча.

 

Організатори заходу доклали багато зусиль, щоб цей день став особливим для всіх учасників дійства і, щоб кожен пережив подвиг блаженного священномученика.

 

«Ця постать тільки нині потроху відкривається нам. Людина такого масштабу сама може гідно представити цілий наш народ. Отець Омелян уособлює справжнього українця, християнина, який жертвує собою заради інших. Вустами цього глибоко віруючого праведника промовляв Бог. Такі унікальні особистості народжуються у спілкуванні з Господом, у діяннях свого богопосвяченого життя. Возносячи молитву до Бога, людина змінюється, її серце відкривається до людей. Таким був отець Омелян, він завжди і скрізь відгукувався на їхні потреби – у Боснії, в УПА, у Перемишлянах, у Майданеку», - зазначив о. Віктор на початку урочистості.

 

По завершенні урочистої академії, Преосвященний Владика Тарас Сеньків, вручив грамоту дирекції, педагогічному колективу, працівникам та учням Перемишлянської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 імені блаженного священномученика О. Ковча за вагомий внесок у християнське виховання підростаючого покоління, співпрацю, підтримку та сприяння розвитку релігійно-культурного життя єпархії.

 

Прес-служба Стрийської єпархії