//

Мощі блаженного Папи Івана Павла ІІ в Запоріжжі

На прохання духовенства і вірних із Запоріжжя 5 лютого 2012 р. Львівський римо-католицький митрополит Мечислав Мокшицький урочисто передав для латинської протокатедри Бога Отця Милосердного в цьому місті мощі блаженного Папи Івана Павла ІІ.

 

«Культ Блаженного Івана Павла ІІ зримий не тільки в Італії чи Польщі, а й поширюється в Україні, – сказав в інтерв’ю для Радіо Ватикану митрополит Мокшицький. – Минуло десять років, як Святіший Отець Іван Павло ІІ відвідав нашу державу і нашу Церкву. Багато парафій звернулися з проханням отримати святі мощі блаженного Івана Павла ІІ, не лише в Західній Україні, й на Східній, де невеликі римо-католицькі спільноти. Цієї неділі маю нагоду з великою радістю передати мощі блаженного Івана Павла ІІ до храму в Запоріжжі, де численні вірні зможуть молитися перед ними і випрошувати потрібні ласки через заступництво блаженного Івана Павла ІІ».

 

Говорить Єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії владика Ян Собіло: «Присутність мощів блаженного Папи Івана Павла ІІ для нас у Запоріжжі в Україні це якби Папа Йоан Павло ІІ приїхав до нас до Запоріжжя. Присутність мощів є для нас присутністю Папи Івана Павла і його благословенням для нас». Єрарх додав: «Так, це дуже велика подія для Запоріжжя, для католиків східного і західного обряду, також для православних. Пам’ятаю, коли помер Папа Іван Павло ІІ, то дуже багато православних приходило до нас, виявляючи велику пошану в їхніх серцях до Івана Павла ІІ. Коли дізналися із мас-медій, що будуть реліквії в Запоріжжі, у нашій конкатедрі, то дуже багато православних виявили бажання прийти, привітати. І я радий сьогодні бачити всіх, тобто католиків двох обрядів, а також православних. Наскільки мені відомо, також деякі юдеї хочуть прийти. Пам’ятаю також, як багато їх приходило зі співчуттям з приводу смерті Івана Павла ІІ. Ці мощі будуть для козацького краю, для всього Запоріжжя таким дуже великим знаком єдності для нас. За цю єдність молився наш покровитель блаженний Іван Павло ІІ».

 

Єпископ Ян Собіло також пригадав свої зустрічі з блаженним Іваном Павлом ІІ: «Так, це для мене було велике щастя, що я міг декілька разів зустрічатися. Папа поблагословив мене, Запоріжжя, козацький край. Хортицю. Дуже цікавився будівництвом нашого храму Бога Отця Милосердного і освятив також наріжний камінь під будову нашого храму».

 

Для Радіо Ватикану, Костянтин Чавага