//

Монастир – приклад для громади, як ставити у центрі Бога та братерські стосунки. Зустріч Бенедикта XVI з громадою містечка Серра-Сан-Бруно

У неділю, 9 жовтня 2011 р., Папа Бенедикт XVI відвідав Калабрію – регіон на півдні Італії, де відслужив Службу Божу в Ламеція-Терме та зустрівся з спільнотою картузіянського монастиря в Серра-Сан-Бруно.

 

До Серра-Сан-Бруно Папа Бенедикт XVI прибув гелікоптером з Ламеції-Терме. На спортивній площадці, де він приземлився, Святішого Отця зустріли архиєпископ Вінченцо Бартолоне, Ординарій Катандзаро-Сквілачче, парохи Серра-Сан-Бруно, представники міської та регіональної влади. Звідти кортеж вирушив до картузіянського монастиря. На площі Святого Стефана, розташованій перед ним, Бенедикт XVI привітався з громадою міста.

 

Папа промовляв після вітального слова, виголошеного мером Бруно Россі. Він зазначив, що з великою приємністю зустрічається з громадою міста перед тим, як увійти до обителі. Святіший Отець наголосив на тому, що великим привілеєм цієї громади є мати на своїй території «цю “цитадель” духа, якою є картузіянський монастир. Сама присутність монашої спільноти з довгою історією, яка сягає святого Бруно, – сказав він, – становить постійний поклик до Бога, відкритість до небес та заохочення пам’ятати, що ми є братами й сестрами у Христі».

 

За словами Папи, монастирі мають у світі дуже цінну та незамінну функцію. Якщо в середньовіччі багато з них були осередками меліорації болотистих теренів, то сьогодні вони служать до оздоровлення середовища в іншому значенні, адже «атмосфера, якою дихаємо в наших суспільствах, іноді не є корисною для духовного здоров’я, вона забруднена ментальністю, яка не є християнською, ані навіть людяною, тому що опанована економічними інтересами, турбується лише про земні речі та убога в духовному вимірі, і не докладає зусиль для спільного добра. Монастир, натомість, – сказав Бенедикт XVI, – є прикладом суспільства, яке ставить у центрі Бога та братерські стосунки. Цього ми потребуємо також і в наш час».

 

Святіший Отець наголосив на тому, що привілей мати поблизу такий монастир несе за собою також відповідальність. «Вчиніть скарбом велику духовну традицію цього місця та намагайтеся впроваджувати її у вашому щоденному житті», – закликав Бенедикт XVI мешканців містечка Серра-Сан-Бруно.

 

Джерело: Радіо Ватикан