//

Монах, який пише про секс, підкорив українських читачів та журналістів

Сенсацією цьогорічного форуму видавців, який днями завершився у Львові, стала участь у ньому «монаха, який пише про секс», автора «католицької камасутри», знавця найінтимнішої сфери людських відносин отця Ксаверія Кнотца із Польші. Читайте про ЦЕ у репортажі Олени КУЛИГІНОЇ.

Дві презентації книги, зйомки для телебачення, прес-ланч, півтора десятки ексклюзивних інтерв’ю для ЗМІ, урочистий прийом у львівського міського голови – от неповний перелік заходів, участь у яких взяв о.Ксаверій Кнотц протягом 15-16 вересня у Львові.

За два дні, проведених в Україні, він встиг викликати фурор як на самому Форумі видавців, куди був запрошений як почесний гість, так і в українських мас-медіа, журналісти яких вистроїлись у довгу чергу для того, щоби отримати інтерв’ю.

Популярним в Україні Ксаверій Кнотц став у травні цього року, коли мас-медіа розтиражували новину: «Релігійне видавництво «Свічадо» шокує читачів новою книжкою про сексуальні стосунки в подружжі, автором якої є монах». Цю інформацію коментували і обговорювали всі: одні критично, інші – з іронією, а треті – з щирим зацікавленням.

«Після моїх реколекцій збільшується народжуванність», – напівжартома і напівсерйозно говорить о.Кнотц. А все тому, що подружжя починають говорити про свої відносини, позбавляються невпевненості і страхів, стають більш відкритими одне до одного.

Перший день в Україні почесний гість Форуму видавців присвятив спілкуванню зі студентами та працівниками Українського католицького університету, а також взяв участь у літургії в УКУ. Під час своєї презентації він ще раз підкреслив те, про що писав у своїх книжках: «Те, що ми хочемо бути коханими і кохати – закладене Богом. Коли люди закохані і прагнуть одне одного, мають статевий потяг – все це походить від Господа Бога, і це важливо розуміти, щоби не сприймати сексуальність людини як гріховність».

Сніданок-з-1+1.jpg

Протягом другого дня отець Ксаверій встиг завітати на «Сніданок з 1+1», а також неформальну зустріч з журналістами у видавництві «Свічадо», дати півтора десятки ексклюзивних інтерв’ю для другованих та інтернет-видань, коментар для українських телеканалів, презентувати своє видання в Палаці мистецтв на Форумі видавців, поспілкуватись з дружиною львівського міського голови під час урочистого прийому для почесних гостей Форуму.

презентація-Форум.jpgНа прес-ланч з капуцином прийшли два десятки журналістів з національних та регіональних видань, пропустивши заради польського священика навіть офіційну прес-конференцію організаторів Форуму, яка відбувалась паралельно. А книга «Секс, якого не знаєте» увійша до п’ятірки найкращих видань цьогорічного книжкового вернісажу. Богдан Трояновський, директор видавництва «Свічадо», говорить, що біля свого стенду ще ніколи не бачив стільки відеокамер одночасно.

Причому, варто відзначити простоту у спілкуванні і невибагливість монаха. Після презентації на форумі і автограф-сесії біля стенду о.Ксаверій понад три години відповідав на питання журналістів. Хлилинна перерва, дві канапки і чай – і польський гість знову готовий до спілкування з пресою, яке затягнулось аж до самого вечора.

інтервю.jpgПро те, що відповідав о.Кнотц на численні питання молоді та журналістів, не написав хіба що лінивий, тож ми не будемо повторюватись, адже найцікавіші публікації та інтерв’ю з ним можна прочитати на РІСУ за відповідним тегом. А сам автор каже, що українські журналісти його ані здивували, ані збентежили своїми питаннями, бо поляки, зазвичай, цікавляться тим самим: звідки йому відомо «те, чого не знають інші», чи має він особистий досвід статевого життя, про яке так багато і докладно пише. Проте деякі з цих питань Ксаверій Кнотц традиційно лишає без відповіді.

«Довколо мене ходить стільки чуток і легенд, що я навіть не намагаюсь їх спростовувати», – з усмішкою говорить він в інтерв’ю газеті «Факти».

Отець Ксаверій представив українцям ще дві книжки, які є продовженням вже перекладеного українською мовою бестселера, – «Не бійтеся сексу. Кохай і роби, що хочеш», а також «Секс є Божий, чи еротика для католика». Видавництво «Свічадо», побачивши потребу в християнській літературі про сексуальні стосунки, готується до видання інших книг польського автора.

В усіх заходах разом з поляком брав участь і його співбрат-капуцин з України, отець Роман Поп, який продовжує в Україні справу о.Ксаверія. За освітою о.Роман лікар. Саме від адмініструє українську та російську версію сайту "Шанс на зустріч" і готовий фахово допомагати українським парам, які шукають Божого проводу у своїх сімейних стосунках. А Ксаверій Кнотц вже цієї осені обіцяє повернутися до України. У листопаді в Києві заплановані його реколекції для подружніх пар, які люблять Бога.

Фото - Василь ПИШКОВИЧ та Олена КУЛИГІНА
Джерело: РІСУ