//

Молодіжні комісії УГКЦ: думки та плани

«Є єпархіальні молодіжні Комісії, які працюють краще, є й такі, які працюють гірше, але я завжди намагаюся дивитися на перспективу і на можливості», – про це на зустрічі команди молодіжного сайту "ДивенСвіт" з представниками молодіжних Комісій, яка відбулася 19-20 лютого 2011 р. у м. Новояворівську, в приміщенні реколекційного будинку Молодіжного центру УГКЦ, зазначив о. Ростислав Пендюк – Голова Комісії у справах молоді УГКЦ.

 

Молодь мала можливість поспілкуватися і почути думки та познайомитись із представниками молодіжних Комісій Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Стрийської єпархій, котрі прибули на зустріч, щоб долучитися до творення сайту "ДивенСвіт" задля інформування та праці з молоддю.

 

Очевидно, що ця праця у кожній єпархії має свої особливості, але ми поцікавились загалом про певні напрацювання (здобутки), найближчі плани, а також труднощі, які виникли чи виникають у цій діяльності.

 

Успіхи

«Наша молодіжна Комісія має свій сайт, – ділиться з молоддю диякон Михайло Віхоть – працівник Молодіжної комісії Івано-Франківської єпархії, – також намагаємося перекладати його англійською.

 

На даний час у нас триває серія благодійних концертів по містах і селах області, єпархії, а також вищих навчальних закладів. Благодійний концерт «Разом для молоді», пожертви з якого вкладаємо у розбудову Молодіжного духовно-реколекційного оздоровчо-відпочинкового центру в с. Рибне, біля Івано-Франківська, відбувся уже 7 разів, причому вхід на ці концерти є безкоштовним, люди лише можуть складати свої пожертви за бажанням. Рибненською сільською радою було виділено земельну ділянку близько 1 га поблизу лісу та річки для розбудови такого Центру. Мабуть, цього літа там розпочнуться табори, звичайно, ще в палатках, а не в приміщенні, але це перші кроки. Наразі початковий етап, який плануємо, – це прокласти дорогу, щоб був доступ транспортом.

 

Тарас Косар – представник Молодіжної комісії Львівської архиєпархії ділиться певною методикою праці з молодіжними організаціями. «У нас є координаційна рада, яка збирає усі спільноти м. Львова. Їх є близько 20. Є ідея виставити відомості про кожну організацію м. Львова для того, щоб молодь була поінформованою. Якщо особа не знає, чим займатися, чи хоче долучитися до якоїсь спільноти, вона це може знайти на нашому сайті. Також кожна спільнота подає у Молодіжну комісію свої плани на рік. Бачачи попередні анонси на місяць, ми просимо описати потім той захід, який відбувся. Поки що це не зовсім до кінця функціонує, але вже є певні результати. Часом люди самі розповідають, що їм хотілося б почути. Якщо вони знаходять на сайті те, що шукають, то тоді радо долучаються самі до праці».

 

Тернопільсько-Зборівська єпархія в особі її представника-волонтера Оксани Пукас має ще поки що плани щодо створення сайту, це, за її словами, передбачає пошук відповідальної людини, котра бувала б на різних заходах, які відбуваються в єпархії. «Думаю, що ми поки що досить пасивно працюємо у цьому напрямі», – говорить Оксана. «Плануємо зробити великопосні реколекції, хресну дорогу містом, також заплановані прощі у Зарваницю, в Унів. Маємо друковані видання, де подаються новини нашої єпархії. Це єпархіальна газета «Божий сіяч», Тернопільська духовна семінарія випустила оновлений часопис «Христовий виноградник». При трьох парохіях, які є в Тернополі, – Катедра, храм Святого Петра і храм Йоана Богослова – випускають парохіяльні газети».

 

Олександр Ройко – Голова Молодіжної комісії Стрийської єпархії. «Організація УМХ м. Стрия є незалежною і входить до Всеукраїнського об'єднання УМХ. Це є окрема організація, яка розвивається. Намагаємося організувати її так, щоб вона була готовою до праці.

 

У березні має відбутися зустріч із владикою щодо формування команди Комісії, поки що у її склад входжу лише я. У нас є охочі священики, які бажають працювати з молоддю. Є, наприклад, людина, котра хотіла б бути спонсором, але з умовою, що ці гроші ітимуть не лише на «церковну» молодь, а на усіх молодих людей міста, щоб залучати молодь також «з вулиці».

 

Минулого року ми подали прохання до деканів, щоб ті передали нам списки спільнот і молодіжних організацій, які існують, бо за всі ці роки вони, очевидно, були, але подано було лише декілька: «Матері в молитві», «Апостольство молитви», «Гірчичне Зерно», спільнота «Віра і світло»... Сьогодні проводимо круглі столи між організаціями і спільнотами в районі, через що стараємось долучити їх до співпраці. Зібрали і нарахували 9 організацій, але, на жаль, спостерігається якась пасивність. На даний час першочерговим завданням є активувати волонтерську працю організацій, які ще існують, щоб вони підтримували тих, котрі слабші. Є деякі райони, які є дуже пасивними у цьому плані, хоча їхня молодь хоче щось робити, але не завжди священики бачать доцільність повідомляти, інформувати їх. Намагаємося вийти напряму, на організацію спільноти і, думаю, сторінка на сайті Дивенсвіт нам у цьому допоможе.

 

Приїхав сюди за особистим бажанням і прагненням побачити, до кінця зрозуміти, щоб могти про це комусь розповісти, поділитися враженнями. Моя мрія, щоби Дивенсвіт став тим, хто затягне "молодь зі світу"».

 

Труднощі

Кожна праця потребує людей, а відтак, спілкування, часом дуже оперативних дій, про що говорить диякон Михайло (ІФЄ): «Спільною проблемою є «команда на місці», тобто її відсутність. Не маючи такої команди, ти не можеш охопити всі події, які відбуваються в єпархії. У нас близько 10 молодіжних організацій і кожна з них потребує такого свого кореспондента. Дуже хотілося б, щоб це не було завджи проханням, чи замовленням матеріалу, а щоб людина сама щось пропонувала, щоб це було її бажанням, навіть потребою. Чомусь у цьому плані є якась пасивність».

 

Олександр Ройко – Голова Молодіжної комісії Стрийської єпархії представив реальний стан, який наразі має місце. «У нас немає ні приміщення, ні комп'ютера, через це можливість щось створити є дуже ускладненою. Єпархія молода. Поки що ми перебуваємо у приміщенні колишньої військової їдальні, яка знаходиться на території парохіяльного храму Всіх святих українського народу. Там проводимо різні конференції, зустрічі. Хочемо, щоб це був такий Молодіжний центр».

 

Працю єпархіальних Комісій прокоментував о. Ростислав: «Є Комісії, які працюють краще, є ті, які працюють дещо гірше, але я завжди намагаюся дивитися на перспективу і на можливості. Реально маємо визнати, що можливості в Тернополі чи в Івано-Франківську є значно кращими, ніж, наприклад, в Одесько-Кримському екзархаті, з очевидних причин. На загал, думаю, що тут принципово важливими є дві речі: бажання працювати і можливість працювати. Можливість залежить від багатьох чинників, також і від єпископа, від того, наскільки єпископ підтримує своїми заохоченнями цю діяльність. Багато також залежить від молоді, наскільки вона захоче заангажуватися».

 

На запитання про потребу створення сайту о. Ростислав відповідає: «Сьогоднішня молодь, за 20 років виходу Церкви з підпілля, багато чого не знає, тому що за ці 20 років уже виросло нове покоління. Треба почати писати історію, архів, в тому числі молодіжного апостоляту і кожної єпархії.

 

Часто наші традиційні офіційні шляхи не працюють з різних причин, тому виникла потреба створити цей сайт. Офіційний ланцюжок потрібно, звичайно, зберігати, його не можна руйнувати, але паралельно шукати й інші шляхи, людей, котрі хотіли б розуміли потрібність цієї праці і мали доступ до організації, до єпархії, до деканату, до парохії. Крім парохів, треба повідомляти і молодь про заходи, які будуть відбуватися. Шукати тих, кому це цікаво. Усе разом дасть результат».

 

Іванна Рижан

Джерело: dyvensvit.org