//

Молодь Воплоченого Слова по дорозі до Мадриду на ВДМ

Протягом 16-21 серпня цього року 50 учасників МВС беруть участь у ВДМ, що проходить у Мадриді (Іспанія). Багатьох така абревіатура насторожує: що це за скорочення? МВС – це Молодь Воплоченого Слова, а ВДМ – це Всесвітній День Молоді. Цьогорічний СДМ є XXVI по рахунку і проходить під гаслом «Вкорінені і збудовані на Христі, зміцнені у вірі» (пор. Кол. 2,7). Цими словами у посланні до Колосян апостол Павло окреслює базу свого навчання, основаного на особистій зустрічі з Христом. Христос є тим, у кого є спасіння. Немає іншого імені яким можна спастися, це ім’я ІСУС ХРИСТОС, БОГОЧОЛОВІК. Це є ціллю ВДМ – донести ХРИСТА кожній молодій людині світу в часі зустрічі і у щоденному житті.


В Іспанії вже проходив Всесвітній День Молоді в 1989 році в Сантьяго де Компостелла, де знаходиться відоме відпустове місце і гріб св. Якова Апостола. Тоді взяли участь близько пів мільйона учасників. А цього року скільки беруть участь? Про це ми дізнаємося після його завершення, а тепер пропонуємо Вам деякі цікавинки про ці зустрічі.


Ми вже знаємо, що самі ВДМ відбуваються від 16 по 21 серпня, а за тиждень до цього, як момент приготування відбуваються так звані «Дні у Єпархіях» з 11 по 15 серпня. Чисельні єпархії Іспанії приймають прочан у себе вдома, а потім спільно їдуть до Мадриду.Досить різноманітною, культурно-духовно-розважальною є програма  у цих днях. Там є різні богослужіння, екскурсії, культурологічні акції та заходи, відвідування історичних місць, святкування, танці, концерти… Пізнавальні програми іспанської культури.


Протягом цього тижня близько 60 іспанських єпархій приймають молодь, яка бере участь у програмі «Дні в єпархіях». Місцева церква дбає про те, аби надати проживання (в школах, родинах, парафіяльних центрах). Традиція приймати прочан за тиждень перед ВДМ по єпархіях йде від 1997 року з нагоди ВДМ у Парижі. Саме Церква Франції розробила програму таких зустрічей, щоби полегшити організацію вцілому та заангажувати молодь і всю країну до участі в ВДМ, приймаючи прочан з інших країн.


Протягом цих днів у Єпархіях, прочани мають нагоду пізнати багату культурно-духовну спадщину цього народу, католицькість цієї країни, відвідавши місця святих – Св. Ігнатія з Лойоли (Манреза де святий написав Духовні Вправи ), св. Апостола Якова (Сантяго де Компостелла, там знаходиться його гріб) та інші, бо Іспанія – це країна святих та багатьох мучеників.


Наша МВС – ДЕ ВОНА БУЛА І ЩО БАЧИЛА?


Після від’їзду з Німеччини вони зупинилися в Іспанії – у Манрезі. Це місто відоме тим, що саме тут в одній печері (її можна відвідати і наші паломники її відвідали) Св. Ігнатій з Лойоли написав Духовні Вправи. Там наша молодь мала відправу Служби Божої. А проживали на одній парафії, якою опікуються Отці нашого Згромадження Воплоченого Слова. Протягом наступних днів мали нагоду відвідати відпустове місце чудотворної статуї «Вірген де Монтсеррат», всім відомого каталонського санктуарію.


Відтак наша молодь побувала у Барселоні – місто надзвичайної краси, зокрема таких шедеврів як Саграда Фамілія (базиліка, яку недавно посвятив Папа Бенедикт XVI), архітектора Гавді.


11 серпня наша молодь приїхала до Севільї і зупинилися на Парафії св. Вартоломея. Саме тут вони беруть участь у Єпархіальних зустрічах перед ВДМ. Їх там гарно зустріла парафіяльна молодь. Після наших українців, приїхала ще молодь з Кореї (90 чоловік) і також зупинилися на цій парафії. Дівчата, згідно слів о. Софрона, поселилися в приміщенні християнської школи, а хлопці у приміщенні недіючої старої каплиці.


12 серпня мали чудову екскурсію по місту, а потім іспанська молодь навчала нашу молодь севільянських танців. Ввечері того ж 12 серпня спільно з молоддю з Кореї молилися Хресну Дорогу по місту а відтак Службу Божу. Пізніше зустрілися з молоддю Аргентини.


13 серпня, в суботу зранку мали катихизацію у церкві, а відтак з молоддю відпочинок у басейні і знову катихизаційні зустрічі.


Нехай Господь їх супроводжує, щоб вони змогли оцінити ці надзвичайні благодаті, якими Господь їх обдаровує в ці дні та максимум скористати для свого християнського світогляду та формування.


Повідомив о. Йосафат Бойко, ВС