//

Молитва за головування Угорщини в Євросоюзі

Єпископи з Чехії, Угорщини і Польщі – країн святого Войцеха - відправили сьогодні в Празі Літургію з нагоди прийняття Угорщиною президентства в Євросоюзі. Після Угорщини в другій половині року головування перейме Польща.
 

Євхаристію в базиліці святої Маргарити співслужили: архиєпископ Праги Домінік Дука (Dominik Duka), примас Польщі-сеньор Генрик Мушинські (Henryk Muszyński) та настоятель бенедиктинського абатства Паннонхальма єпископ Астрік Варшегі (Astrik Várszegi).
 

Окрасою Літургії став спів відомого угорського хору «Schola Hungarica». Після відправи учасники зустрілися в Терезіанському Залі недалеко від празького замкового узвишшя. Присутнім був також прем’єр чеського уряду Петр Нечас (Petr Nečas).
 

Життя святого Войцеха (приблизно 956-997) було тісно пов’язане з Прагою, Гнєзно і абатством Паннонхальма. Святий є головним покровителем Чехії і Польщі. Він походив з впливової родини Славніків з чеських Лібіц. У 983 був висвячений на празького єпископа.
 

У 997 році прибув до двору польського князя Болеслава, в потім вирушив до Прус (теперішня територія Мазур) з євангелізаційною місією до поган. Загинув від рук прусів, які противилися прийняттю нової релігії. Болеслав Хоробрий викупив тіло мученика і перевіз до Гнєзна, де Войцеха і поховали.

За матеріалами: EKAI