//

Молдова ввела заборону на комуністичну символіку

Прийнятий молдавським парламентом закон засуджує тоталітарний комуністичний режим у Молдавській РСР, що «скоїв злочини проти людства», а також забороняє використовувати на території республіки комуністичні символи, зокрема зображення серпа і молота.

 

Парламент Молдови офіційно засудив комуністичний режим і заборонив комуністичну символіку. Відповідний законопроект був прийнятий на засіданні 12 липня.

 

За нього проголосували 53 депутати від правлячої коаліції, а також незалежний депутат Міхай Годя. Проти голосували представники опозиційної Партії комуністів республіки Молдова, а також депутати від Партії соціалістів і представники депутатської групи під керівництвом Вадима Мішина (нещодавно вийшли з компартії, але при цьому залишилися в опозиції).

 

Законопроект був запропонований Ліберальною партією Молдови (однією з партій, що входять у правлячу коаліцію). Він заснований на роботі комісії з вивчення «тоталітарного комуністичного режиму», створеної в 2010 році.

 

Документ «засуджує тоталітарний комуністичний режим в Молдавській РСР, який скоїв злочини проти людства, а також дії всіх осіб, які брали участь у скоєнні злочинів комуністичного режиму».

 

Окрім того, законопроект забороняє використовувати на території республіки комуністичні символи (як приклад згадані серп і молот). При цьому уточнюється, що заборона поширюється тільки на використання цієї символіки у політичних цілях. Також заборонено «пропагувати тоталітарні ідеології».

 

У Молдові при владі перебуває ліберально-демократична коаліція, що складається з кількох партій. Найбільшою опозиційною партією є Партія комуністів республіки Молдова, очолювана колишнім президентом Володимиром Вороніним. Символами ПКРМ є серп і молот, а також розкрита книга.

 

Для того, щоб набути чинності, закон про заборону комуністичної символіки повинен ще пройти затвердження у президента. Щоправда, навіть якщо глава республіки поверне документ до парламенту, депутати можуть прийняти його повторно (і в цьому випадку президент буде зобов'язаний його підписати).

 

Джерело: news.dt.ua