//

Міжнародні лідери вітають Папу Франциска

Міжнародні лідери з радістю сприйняли обрання Папи Франциска, відзначаючи його посвяту захисту католицьких цінностей та турботі про бідних.


«Сердечно вітаю новообраного Папу Франциска та усіх католиків по всьому світі з цією визначною подією», – зазначив генсек ООН Пан Гі Мун. Він додав, що надіється на «подальшу співпрацю між ООН та Апостольською Столицею» і висловив бажання добиватися спільних цілей «від поширення миру, соціальної справедливості та прав людини до викорінення бідності та голоду» разом з новим Папою.


Президент Європарламенту Мартін Шульц побажав Папі «відваги і сил». «Папа надає провід, натхнення і надію сотням мільйонів вірних по всьому світу, – зазначив він. – Вибір Папи з-поза Європи є заохочуючим знаком». Пан Шульц також додав, що «необхідний новий імпульс для оживлення фундаментальних цінностей, які лежать в основі християнства», бо ці цінності «зараз потрібні більше, ніж будь-коли у світі, який ризикує бути захоплений у спіраль матеріалізму і нерівності».


Крістіна Кіршнер, президент Аргентини, звідки походить Папа Франциск, зазначила у своїй заяві, що нація бажає Папі «плідної пастирської місії, яка кладе на його плечі величезну відповідальність в пошуках справедливості, рівності, братерства та миру серед людей».


Президент Ізраїлю Шимон Перес назвав нового Папу людиною, яка «може докластись до намагань принести мир у бурхливі сфери», додаючи, що Святіший Отець є натхненням «для усіх нас, не лише для католиків». Шимон Перес додав, що Папа Франциск «відображає посвяту, любов Бога, любов до миру, святу скромність і представляє новий континент, який зараз пробуджується». На завершення президент додав, що Папа є «бажаним гостем» у Ізраїлі.


Палестинський президент Махмуд Аббас через свого речника також висловив запрошення Його Святості відвідати Святу Землю. Аббас додав, що він «налаштований і надалі докладати усіх зусиль, щоб сприяти відносинам між Палестиною та Ватиканом».


Представники влади Китаю також висловили вітання новообраному Понтифіку, однак ці вітання супроводжували строгі вимоги від Апостольського Престолу. «Надіємося, що під проводом нового Папи Ватикан прийме практичне і гнучке ставлення і створить умови для покращення відносин між Китаєм та Ватиканом», – зазначила речник міністерства закордонних справ, додаючи, що «новий Папа повинен розірвати так звані дипломатичні відносини з Тайванем, визнаючи китайський уряд як єдиного законного представника усього Китаю і не втручатися у внутрішні справи країни, використовуючи релігію».


За матеріалами CNA/EWTN News