//

Митрополит Варшави закликав до молитви за російсько-польське примирення

17 серпня у Варшаві між представниками Російської Православної Церкви і Католицької Церкви у Польщі заплановано підписати Послання до народів Польщі і Росії. З цієї нагоди митрополит Варшави кардинал Казімєж Нич закликав учасників паломництва на Ясну Гору в Ченстохові до молитви за примирення між цими народами.

 


«Без цієї молитви ми не зможемо витримати тягаря відповідальності, який беремо на наші плечі»- прокоментував кардинал. Подібна ситуація була у 1965 році, коли польські єпископи написали лист до німецьких, і комуністична влада звинуватила їх у зраді: «Але знаємо, що то був початок дороги, яка принесла плоди примирення між польським і німецьким народами. Надіємося і віримо, що це також початок дороги примирення між російським і польським народами».

 


Митрополит Варшавський зауважив, що у цій делікатній справі необхідно робити два розрізнення. Перше стосується розрізнення моральної і релігійної площин від політичної та історичної: «Нехай політики та історики роблять своє, але Церкви повинні робити своє, а Церкви - то значить ми, віруючі».

 


Друге розрізнення стосується відповідальності народу і відповідальності тих, хто в даний момент тим народом жахливо керував і управляв. На думку кардинала, без цих розрізнень можна лише помішати площини і створити велике непорозуміння.   

 

За матеріалами: wiara.pl