//

Митрополит Одеський УПЦ Агафангел: «наша спільна батьківщина - СРСР»

Одеський митрополит Агафангел заявив, що його єпархія збереже вірність Російській Православній Церкві, навіть якщо київське духовенство УПЦ прийме рішення про відділення. Про це розповів головний редактор радіостанції «Ехо Москви» Олексій Венедиктов, який побував в Одесі, зустрічався  з митрополитом і вів бесіду в режимі «off record», повідомив 6 червня "Новий регіон".

 

«Ми з ним говорили про українську автокефальну Церкву, самостійну, і він сказав: навіть якщо вся Церква буде за те, щоб стати самостійною, я буду проти – навіть якщо Собор вирішить. Він, до речі, є членом Святішого Синоду РПЦ Московського Патріархату. Він обрушується на слабкість президента Януковича зі словами, що президент повинен вести більш жорстку політику по відношенню до «помаранчевих», повинен виконувати свої передвиборчі обіцянки, «наша спільна батьківщина - СРСР»  – дослівно з його дозволу передаю. Я не брав інтерв'ю, ми розмовляли за обідом дуже довго, дві з половиною години. Він сказав не треба мікрофон – «не хочу», – має право», – розповів Венедиктов в ефірі радіостанції.

 

«Він дуже прямий, жорсткий, абсолютно впевнений, що вся «помаранчева зараза» фінансується з-за кордону, головні вороги – румуни, звичайно. Відомо, що Румунська Православна Церква намагається здійснити експансію – від Бессарабії і на південь України ... », – поділився враженнями журналіст.

 

«Він – прихильник Партії регіонів, але не підлаштовується під Януковича, не говорить, що «Янукович – наш національний лідер», як скаже, так і буде», – зазначив Венедіктов.

 

У розмові також торкнулися теми Львова: «Агафангел сказав дуже цікаво: «Ви розумієте, Львів це ж наша Чечня», – підкреслив журналіст.

 

Джерело: РІСУ