//

Місцями першого дня Апостольської подорожі Папи Бенедикта ХVІ до Лівану

Святіший Отець Бенедикт ХVІ є третім Папою, який ступив на землю Лівану. 1964 року, на шляху на Міжнародний Євхаристійний Конгрес в Індії, в Бейруті зупинявся Папа Павло VІ, а у травні 1997 року Ліван відвідав блаженний Папа Іван Павло ІІ, оприлюднивши там Апостольське напоумлення «Нова надія для Лівану».

 

Ліван, що простягається на узбережжі Середземного моря, займає особливе місце серед 22 арабських країн, адже тут закон офіційно признає 18 віросповідань. Християни належать до 12-ти Церков. Це особливо відчувається в столиці Бейруті, що є осередком п’яти єпархій різних східних католицьких Церков – маронітської, греко-мельхітської, вірменської, халдейської та сирійської – та Апостольського Вікаріату латинської Церкви. Бейрут має коло двох мільйонів мешканців, що становить майже половину населення Лівану.

 

У Лівані проживає кілька тисяч громадян України, але немає організованої української діаспори, ані українських релігійних організацій.

 

Християни України з великою набожністю почитають святого Шарбеля, що жив у ХІХ столітті у Лівані. Він належав до маронітської Церкви і три роки тому його мощі прибули до України.

 

Гарісса – невеличке гірське місто, розташоване 20 кілометрів на північ від столиці на висоті понад 650 метрів над рівнем моря, 1904 року було вибране місцем спорудження санктуарію Пресвятої Богородиці, покровительки Лівану, який збудовано з нагоди 50-річчя доґми про Непорочне Зачаття Пречистої Діви Марії. Санктуарій посвячено першої неділі травня 1908 року і відтоді 1 травня є щорічним Марійським празником. Біла статуя Пресвятої Богородиці заввишки майже 7 метрів височить над понад 20-ти метровою вежею-п’єдесталом у вигляді гвинтових сходів, якими вірні підіймаються переважно босоніж або навколішки. Біла фігура Марії з розкритими обіймами, звернена в напрямі моря, є символом набожності до Пречистої Діви у Лівані, де Їй присвячено більшість храмів та каплиць.

 

Потік паломників ніколи не припиняється, але особливо у травні, коли від побережжя починаються нічні процесійні походи із свічками, які завершуються на світанку біля статуї Божої Матері. До санктуарію прибувають також і численні паломники-мусульмани, адже Вона почитається в ісламі і про Неї згадано в корані.

 

Собор Святого Павла мельхітської греко-католицької Церкви – місце підписання Папою Бенедиктом ХVІ пост-синодального Апостольського Повчання за підсумками Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів для Близького Сходу – монументальна будівля, споруджена у візантійському стилі, нагадує куполи константинопольського собору Святої Софії, що є одним із символів сучасного Стамбулу. Будівництво собору в Гаріссі тривало від 1947 до 1968 року, але він був закінчений і посвячений щойно 1998 року.

 

Пригадаємо, що глава мельхітської греко-католицької Церкви, патріарх Григорій ІІІ Лагам побував в Україні 2011 року, беручи участь в інтронізації Глави УГКЦ, блаженнішого Святослава Шевчука.

 

Джерело: Радіо Ватикан